SEGRE

PREMI POESIA

El valencià Josep Ballester guanya el Maria-Mercè Marçal

El professor i escriptor natural d'Alzira, distingit pel seu 'Llibre dels somnis'

El guanyador del premi, entre els membres del jurat i el president del consell del Pla d’Urgell.

El guanyador del premi, entre els membres del jurat i el president del consell del Pla d’Urgell.J.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El catedràtic i poeta valencià Josep Ballester Roca (Alzira, 1961) va resultar guanyador ahir de la 23 edició del premi de poesia Maria-Mercè Marçal amb el seu Llibre dels somnis. L’obra, tal com indica el títol, és un viatge oníric que barreja realitat, il·lusions, literatura i art. Uns somnis, que, en paraules del mateix autor, “de vegades es converteixen en malsons i en d’altres reben influències del pare de la psicoanàlisi, Sigmund Freud, o del director de cine japonès Akira Kurosawa, entre d’altres”.

L’entrega del premi es va dur a terme a porta tancada a la sala d’actes del consell comarcal del Pla d’Urgell, a Mollerussa, amb els membres del jurat, format per Jordi Pàmias, Jaume Pont, Joan Cornudella, Ramon Rubinat i Àngels Marzo, així com el president del consell del Pla, Rafel Panadés, institució organitzadora del certamen. També va ser present el guanyador, que es va mostrar emocionat de rebre aquest premi, al qual es va presentar pel seu “prestigi” i perquè està dedicat a Maria-Mercè Marçal, a qui va tenir oportunitat de conèixer.

“Vint-i-tres anys de concurs no és una broma”, va remarcar. L’escriptor va explicar que va iniciar aquest poemari fa una dècada, una obra que no és més que un “reflex de la meua vida”.

Josep Ballester és professor de Batxillerat i de literatura contemporània a la Universitat de València i vicepresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El 1996 va ser guardonat amb el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia per La mar i, el 2008, amb el Ciutat d’Alzira de novel·la per El col·leccionista de fades. És també autor de diferents assajos com Joan Fuster: una aventura lírica (1990) o La poesia catalana de postguerra al País Valencià (1995). Entre la seua obra poètica es troben diferents títols com Passadís voraç del silenci (1985) o Tatuatge (1989).

El premi Maria-Mercè Marçal està dotat amb 3.000 euros, que corresponen als drets de la primera edició de l’obra, a càrrec de Pagès Editors. Així, formarà part de la col·lecció La Suda, igual que els guanyadors anteriors del certamen.

Una edició sense gala i només amb espectadors des de YouTube L’acte d’entrega del guardó es va poder seguir en directe des de la plataforma YouTube. El president del consell, Rafel Panadés, va remarcar que “canvien les maneres però no les voluntats” i, encara que no es va poder portar a terme la tradicional gala literària que reunia prop de 400 persones al restaurant Resquitx, el concurs literari es manté “com una aposta ferma per la cultura catalana”.

tracking