SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Ponsa assegura que “no hem escatimat esforços per vetllar per l'art del Museu”

La consellera de Cultura recorda que “no hem descatalogat les obres perquè volem recuperar-les, encara que calgui anar a tribunals europeus” || Sent “indignació davant d'aquesta indefensió jurídica”

Àngels Ponsa, ahir amb els responsables del Celler Mas Blach i Jové a la Pobla de Cérvoles.

Àngels Ponsa, ahir amb els responsables del Celler Mas Blach i Jové a la Pobla de Cérvoles.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va assegurar ahir que “no hem escatimat esforços per vetllar per l’art del Museu de Lleida”, encara que va reconèixer que “possiblement hem treballat més que donat explicacions”. El declaracions a SEGRE, Ponsa es va defensar així de les crítiques rebudes els últims dies, amb la seua absència durant els enviaments de les obres d’art del litigi a Barbastre. Així, va avançar que dimecres vinent, dia 10, vindrà a Lleida i participarà en l’acte convocat pel Cercle d’Amics del Museu per acomiadar les últimes peces que queden de les 111 reclamades pel bisbat de Barbastre-Montsó (vegeu el desglossament de la dreta).

Després de visitar el Celler Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles, la consellera va explicar que avui presidirà una reunió telemàtica dels patrons del Consorci per valorar la denegació de les al·legacions presentades contra el trasllat provisional de les obres. “La justícia està polititzada completament, no es fa justícia a l’art i a la cultura”, va sentenciar, abans de confessar “aquest sentiment d’indefensió jurídica que ens té indignats”.

Ponsa va afirmar que “en sis mesos de consellera, després dels efectes de la Covid en la cultura, la següent cosa en importància a què he dedicat més temps i esforç ha estat el Museu de Lleida”. També va comentar que “tenim experts en Dret i en Història de l’Art dedicats al cas, fins i tot els serveis jurídics centrals del Govern”.

De fet, va avisar que “no hem descatalogat les peces perquè volem recuperar-les, encara que calgui acudir als tribunals europeus”. D’altra banda, no va voler respondre però va titllar d’“indignes” les paraules del president d’Aragó, Javier Lambán, que divendres va dir amb satisfacció que no “es tracta d’una victòria sobre Catalunya sinó de justícia”.

“Mai hem deixat sol el museu, vindré aquest dimecres”

La consellera va voler desmentir la sensació que els polítics no han donat suport fins al final al Museu de Lleida. “Mai hem deixat sol el museu”, va afirmar, enumerant reunions dels membres del Consorci i destacant que divendres passat el delegat del Govern, Ramon Farré, que “és la màxima autoritat del país a Lleida”, va acompanyar el director de la pinacoteca. També va insistir que “el bisbe de Lleida no és el nostre adversari, no és un litigi contra el bisbat, encara que el relat dels fets és el que és: el propietari de l’art va decidir entregar-lo. Tots els meus respectes a la seua decisió”.

El ‘pla d’impuls’ de la pinacoteca, a final de mes

Àngels Ponsa va assenyalar que l’anunci que pròximament arribaran a Lleida obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) “no és en absolut cap bescanvi de l’art que marxa a Barbastre”. En realitat, va assegurar que “la conselleria treballa des del 2018 en la remodelació del Museu, també de la mà del MNAC, per repensar com podem explicar la història i l’art de Ponent i la Franja, esperant ara el retorn a Lleida d’aquestes peces”.

Ponsa va confirmar que a finals de mes, la setmana prèvia a Setmana Santa, “presentarem el pla d’impuls del Museu, amb obres del MNAC originàries també de l’antic bisbat de Lleida”. La consellera també va aprofitar per “desmentir totalment” qualsevol pacte amb les autoritats aragoneses que impliqui canviar l’art del Museu per les pintures murals de Sixena al MNAC, també reclamades per Aragó.

tracking