SEGRE

LITERATURA NOVETATS

Antonieta Jarne debuta com a novel·lista amb 'Carrer Galera, 5'

Un retrat de les classes populars de Lleida a través de cinc generacions

La historiadora Antonieta Jarne, en una imatge d’arxiu.

La historiadora Antonieta Jarne, en una imatge d’arxiu.JAUME BARRULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la majoria de les seues xarxes socials, l’avatar de la historiadora i professora de la UdL Antonieta Jarne és una anciana vestida de dol. En realitat, la dona de la foto, la seua repadrina Mundeta, no té més de 50 anys.

Ara il·lustra la portada de la seua primera novel·la, Carrer Galera, 5, que acaba de publicar a l’editorial Pagès. “És ficció”, matisa, “però parteixo d’alguns records familiars intricats, però que són reals”.

La Mundeta va deixar el Cogul amb el seu marit per instal·lar-se a Lleida, al carrer Galera, després que ell fos acusat d’un crim que no va cometre. “Al final va quedar lliure i es va demostrar que l’assassí havia estat un altre, però era difícil recuperar la normalitat després d’allò i van agafar les quatre coses que tenien i se’n van anar del poble.” .

Per a Antonieta Jarne, “a través d’una família es pot explicar la humanitat sencera” i va començar a escriure “sense presses, al llarg de deu anys”, una història que arranca amb els besavis materns i recorre cinc generacions d’una mateixa família. “D’aquí el títol. Sembla una adreça, però el número és per les generacions que viuran en aquesta casa.” Tot passa al carrer Galera. “Encara existeix, però malgrat que la placa del carrer sigui la mateixa, no s’assembla gens a com era. Recentment hi vaig ser amb la meua mare, que té 93 anys, i no la va reconèixer amb tants solars buits.”

Les dones són les grans protagonistes del llibre de Jarne, que fa un retrat de les classes populars de Lleida. “Quan dic que els meus besavis van agafar les quatre coses que tenien i van venir a Lleida des de les Garrigues és literal: eren molt pobres.” Encara que sigui historiadora, “no és una novel·la històrica”, subratlla.

La Guerra Civil i els esdeveniments que han marcat els últims 150 anys són només el marc en el qual s’enquadra el text. “Això sí, he tingut en compte que tot el que explico, encara que sigui ficció, resulti versemblant.” De fet, al llibre s’alternen els personatges històrics amb els de ficció.

“En alguns casos he mantingut els noms familiars, encara que no descrigui persones concretes”, subratlla.

Aquesta mateixa setmana, Pagès Editors ha començat a distribuir Carrer Galera, 5 a les llibreries i després de Setmana Santa està previst que es faci la presentació del llibre a Lleida en una data encara per determinar.

tracking