SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

De la Seu Vella a Burgos

Cedeixen a la fundació Las Edades del Hombre el sepulcre gòtic del bisbe Ponç de Vilamur || Per una exposició a la catedral de la ciutat castellana

El sepulcre i els relleus, encara a la Seu Vella, davant la capella dels Montcada.

El sepulcre i els relleus, encara a la Seu Vella, davant la capella dels Montcada.MAGDALENA ALTINSET

Creat:

Actualitzat:

El sepulcre gòtic del bisbe Ponç de Vilamur, que s’exhibeix a la Seu Vella de Lleida, serà una de les obres d’art que s’exhibiran a la 25a edició de les exposicions Las Edades del Hombre, que podrà visitar-se entre maig i desembre a cinc seus de tres ciutats castellanolleoneses: Burgos, Carrión de los Condes (Palència) i Sahagún (Lleó). Las Edades del Hombre és un dels projectes culturals més emblemàtics i amb més projecció dels que es desenvolupen a Castella i Lleó i un dels més importants també a Espanya.

El seu origen es remunta al 1988 i, en aquestes més de tres dècades, les exposicions d’aquesta fundació han rebut a més d’11 milions i mig de visitants i han exposat gairebé 4.800 obres d’art.

El director del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, va explicar que “fa uns mesos ens van sol·licitar aquesta peça i, després del permís pertinent de Patrimoni de la Generalitat, viatjarà al maig fins a la catedral de Burgos”. Durant la seua estada a la catedral burgalenca, el visitant de la Seu Vella es “conformarà” amb una reproducció gràfica d’aquest sepulcre i els relleus funeraris que l’acompanyen, juntament amb un cartell en el qual s’informarà de la seua cessió temporal.

La 25a edició de Las Edades del Hombre se celebrarà de maig a desembre en tres ciutats de Castella i Lleó

Abans d’emprendre aquest viatge a terres castellanolleoneses, des del Turó s’ha impulsat una operació de neteja del sepulcre a càrrec del restaurador lleidatà Ramon Solé, especialista en obres en pedra. Dilluns va començar amb unes proves per procedir a “una neteja respectuosa amb la superfície de la pedra, que fa segles va perdre la policromia”, va comentar Solé.

Va recordar que aquest sepulcre del segle XIV, del qual es conserva la tapa o part superior amb la figura del jacent, així com els relleus de la part posterior de l’obra, ja va ser restaurat el 2001 en una campanya d’estiu del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat. Baigol va afegir que aprofitant aquesta operació, Solé també netejarà el Sant Crist de l’altar i el monument funerari de Berenguer de Barutell, ubicat a la dreta del presbiteri.

“És fantàstic que comptin amb la Seu Vella per a una exposició tan prestigiosa com les de Las Edades del Hombre”, va afegir Baigol.

tracking