SEGRE

LLIBRES NOVETAT

'Sort–Tel-Aviv', la història d'un retrobament 74 anys després

L'odissea d'una carta 'perduda' entre dos bessones separades pel nazisme || Obra de l'historiador lleidatà Josep Calvet

L’historiador Josep Calvet, a Sort amb el llibre ‘Sort–Tel-Aviv’.

L’historiador Josep Calvet, a Sort amb el llibre ‘Sort–Tel-Aviv’.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La israeliana Rachel Gewürz va rebre fa ara tres anys una carta molt especial al seu domicili a Rishon LeZion, al costat de Tel-Aviv. Als seus 94 anys va poder llegir per fi la missiva que li havia escrit 74 anys enrere, el 1944, la seua germana bessona Fanny des de Sort, lloc en el qual va aconseguir refugiar-se de l’horror del nazisme.

Aquella carta no va arribar en el seu dia a destí, llavors el Protectorat Britànic de Palestina, on sí que va poder recalar la Rachel. Nascudes a Alemanya i de família jueva, es van acabar separant quan es van veure obligades a fugir del país per les amenaces dels nazis.

L’atzar va voler que aquella carta fos retornada a l’Hostal Martín Cases de Sort, des d’on l’havia enviat la Fanny i en la qual explicava a la Rachel com havia aconseguit creuar el Pirineu de Lleida.

El 2017, l’historiador lleidatà Josep Calvet (la Pobla de Segur, 1965) es va trobar aquest tresor epistolar en el marc de les seues investigacions sobre els primers anys del franquisme al Pirineu. Calvet ha coordinat el projecte de creació del museu El Camí de la Llibertat, inaugurat el 2007 a Sort, i és l’assessor històric del projecte Perseguits i Salvats, que impulsa la diputació de Lleida per recuperar i difondre els camins de fugida pel Pirineu de Lleida de famílies jueves perseguides pel nazisme.

Calvet narra al llibre com va localitzar a Israel la destinatària de la carta set dècades després

En el marc d’aquesta iniciativa de la Diputació, la Rachel va rebre la carta de la seua germana el març del 2018, de mans del llavors president de la corporació provincial Joan Reñé. Ara, Calvet ha reunit tota aquesta odissea al llibre Sort–Tel-Aviv (Pagès Editors) que, a més, presenta també una altra investigació paral·lela: l’impacte de la postguerra i la deportació a camps nazis de quatre veïns del municipi de Sort, entre ells un familiar del mateix autor. En aquest volum, entrellaça la història de la deportació d’aquests quatre veïns i com va aconseguir localitzar la destinatària de la carta mitjançant una investigació que li va permetre reconstruir la vida de les dos germanes separades pels nazis el 1939.

tracking