SEGRE

ARQUEOLOGIA TROBALLES

Cataloguen 3.900 gravats medievals a la Vall d'Àssua

Les escenes de caça, vestimenta i inscripcions als dibuixos pertanyen als segles XIV-XV || Cent hectàrees de roca marcades

Un arqueòleg assenyalant un dels gravats catalogats.

Un arqueòleg assenyalant un dels gravats catalogats.ACN/MARTA LLUVICH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya de la UAB-CESIC ha documentat 3.940 gravats medievals en una zona rocosa de cent hectàrees de la Vall d’Àssua, al Pallars Sobirà. Els experts han datat els gravats entre els segles XIV-XV basant-se en les col·leccions d’armes, els vestits o les inscripcions que apareixen als dibuixos.

Un dels dissenys més reveladors està firmat per Pere Arnau, el dia 6 de maig de l’any 1319. El treball de catalogació va començar l’any 2019, després que diversos veïns alertessin els arqueòlegs de la presència d’una gran quantitat de gravats a la zona. Tots es localitzen a l’aire lliure i estan estampats en superfícies rocoses llises, la majoria orientades cap al sud.

L’arqueòleg Òscar Augé va explicar que es tracta d’un corpus d’una gran excepcionalitat i que elements que hi apareixen representats, com escuts, espases, vestimentes o ballestes, han permès la datació en l’època medieval. Per la seua part, Ermengol Gassiot, del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya, va constatar que entre la majoria de relleus “hi ha una homogeneïtat de temes i tècniques” i, per tant, tot sembla indicar que estarien fets pels mateixos autors.

L’anàlisi dels gravats ha despertat preguntes relacionades amb la conflictivitat política de la zona en aquella època o si van estar fetes per ordre d’algun senyor feudal.

tracking