SEGRE

PATRIMONI TRADICIONS

Un poble del Pirineu recupera les falles després de segles sense celebrar-les

Els veïns participaran en aquesta festa la vigília de Sant Joan

Vista d’arxiu de l’ermita on es col·locarà el faro.

Vista d’arxiu de l’ermita on es col·locarà el faro.C.C.A.U.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Alàs i Cerc i el consell de l’Alt Urgell organitzen la primera baixada de falles la nit de Sant Joan, després de segles sense celebrar-les. Serà el 23 de juny a partir de les 22.00 hores a càrrec dels veïns i veïnes de la població que recorreran el trajecte entre l’ermita de la Mare de Déu de les Peces i la plaça Major d’Alàs.

A la serra de les Peces s’encendrà el faro, la gran foguera que alimentarà el foc per encendre les falles i que podrà veure’s des de bona part de la Seu. Els veïns han donat suport a la iniciativa i ja s’hi han apuntat gairebé una cinquantena.

D’aquesta manera, Alàs i la comarca passen a integrar-se al calendari dels municipis fallaires, una tradició que compta amb el reconeixement de la Unesco. Es farà seguint tota la normativa preventiva per la Covid.

La recuperació d’aquesta tradició es basa en la troballa i catalogació d’un document del fons de pergamins de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell que va treure a la llum un fragment de text que situa en aquesta comarca lleidatana el testimoni més antic fins ara localitzat de la baixada de falles del Pirineu. Es tracta d’un manuscrit del 5 de febrer del 1543, 220 anys abans al documentat a Vilaller, que data del 1763 i era la menció explícita més antiga de l’activitat fallaire que es coneixia fins ara, com ja va informar aquest diari el gener del 2020.

Un pergamí de 1543 situa a l’Alt Urgell el document més antic sobre unes falles

Pel que sembla, el pergamí explica que el 1543 hi va haver un greu conflicte entre els veïns d’Alàs i els de Torres d’Alàs en relació amb l’encesa de faros i falles a la serra de les Peces, on confluïen els respectius termes.

tracking