SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

El 'nou' Museu de Lleida

Comencen a col·locar les obres d'art després de tres mesos de reformes de l'àrea del Gòtic || Compte enrere per estrenar la renovada exposició permanent

La Maria Magdalena del XIV llu des d’ahir a la nova ubicació.

La Maria Magdalena del XIV llu des d’ahir a la nova ubicació.MUSEU DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

Tècnics i operaris van començar ahir a col·locar les primeres peces d’art a la zona del Museu de Lleida que ha estat tancada al públic des de fa tres mesos per obres de reforma. Es va iniciar així el compte enrere per estrenar aviat la renovada àrea del Gòtic de l’exposició permanent, que en principi podria estar a punt d’aquí a dos setmanes, de cara a la Nit dels Museus del pròxim dia 15 (vegeu el desglossament).

La primera obra que s’hi va instal·lar va ser una autèntica estrella de la casa: una escultura de pedra policromada de Maria Magdalena, obra de Bartomeu de Robió al tercer quart del segle XIV. L’escultor, principal representant de l’Escola de Lleida del XIV, va ser l’autor del desaparegut retaule major de la Seu Vella.

Aquesta escultura és originària de l’antiga església de Santa Maria Magdalena de Lleida, edifici que va ser destruït el 1812 durant la Guerra del Francès. Val a recordar que el Museu va tancar al públic l’1 de febrer tota l’àrea del Gòtic (des d’aleshores la visita és gratuïta) per a una reforma integral d’aquesta zona, també afectada en els últims anys primer amb el trasllat a finals del 2017 de diverses peces de Sixena fins al monestir oscenc i, el març passat, amb les del litigi amb Barbastre.

Durant aquests últims tres mesos, els operaris van desmuntar aquesta part de l’exposició permanent i van guardar les obres d’art a les sales de reserva per poder efectuar posteriorment tots els treballs de construcció, fusteria i pintura que ha comportat la remodelació d’aquest àmbit de la pinacoteca. Una vegada enllestida la reforma dels espais, les obres d’art pròpies del Museu i les noves procedents del MNAC, que va anunciar el mes passat la consellera de Cultura, aniran repoblant a poc a poc les parets, vitrines i pedestals d’aquesta zona.

L’objectiu, inaugurar de cara a la Nit dels Museus del dia 15 Encara que en un principi s’havia previst que la remodelació del Museu de Lleida estaria a punt a finals d’abril, tot indica que l’estrena de la nova àrea del Gòtic coincidirà la setmana vinent amb la celebració a Catalunya de la Nit dels Museus, el dissabte 15 de maig. El mateix director, Josep Giralt, va assegurar que es treballa per tenir-ho tot a punt de cara a aquesta activitat promocional, que podrà celebrar-se després de l’anul·lació l’any passat per la pandèmia.

La mateixa consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va confirmar divendres passat abans d’inaugurar la Fira de Titelles de Lleida que té previst tornar a mitjans de mes per presentar aquest renovat espai, en el marc del Pla d’Impuls del Museu anunciat el mes passat. Entre les primeres mesures figuren l’arribada de diverses obres d’art des del MNAC i també del Museu del Disseny de Barcelona.

tracking