SEGRE

ARQUEOLOGIA HISTÒRIA

Troben una 'Homo sapiens' de 14.000 anys a Santa Linya

Descobriment “únic” per les poques restes humanes de l'època a Catalunya

Un dels tècnics de la UAB al lloc on van trobar les restes d’aquesta humana moderna.

Un dels tècnics de la UAB al lloc on van trobar les restes d’aquesta humana moderna.ACN/LAURA CORTÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona han trobat a la Cova Gran de Santa Linya, a la Noguera, restes d’una Homo sapiens de fa 14.000 anys. El descobriment correspon a finals del Paleolític superior, període en què les restes d’humans moderns són molt escasses a la península Ibèrica. “Coneixem millor els neandertals que els humans moderns, ja que d’aquests últims no hi ha jaciments a Catalunya”, va explicar ahir Rafael Mora, el responsable de la investigació al terme municipal de les Avellanes i Santa Linya.

Aquestes són les primeres restes òssies humanes que s’han trobat a la Cova Gran des que es va descobrir fa vint anys i, segons els experts, pertanyen a una dona que han batejat com a Linya. Han recuperat la meitat de la pelvis i ara caldrà trobar l’altra meitat per fer una anàlisi forense i poder saber les seues condicions de vida, les causes de la mort i l’edat, malgrat que apunten que es tracta d’una adulta jove.

Una falange va ser el primer que es va localitzar durant un sondeig a dos metres de profunditat. A partir de la falange van començar a aparèixer altres parts de l’esquelet, ossos de les cames, part de la pelvis, braços i alguns fragments de crani i costelles.

“Per la posició del cos deduïm que va ser dipositada allà intencionadament”, va explicar Mora. La Cova Gran és un jaciment de 50.000 anys d’antiguitat en el qual s’ha trobat l’empremta tant de neandertals com d’Homo sapiens, per la qual cosa “és excepcional al permetre estudiar les transicions d’aquests dos éssers”, explica Mora.

Per la seua part, l’investigador Jorge Martínez va destacar durant la presentació de les troballes que aquest és un lloc “singular, excepcional i únic” i que el descobriment de la dona Homo sapiens va ser “inesperat”. Tot i així, no descarten que apareguin més restes, encara que reconeix que és “difícil”.

Un dels tècnics de la UAB al lloc on van trobar les restes d’aquesta humana moderna.

Un dels tècnics de la UAB al lloc on van trobar les restes d’aquesta humana moderna.ACN/LAURA CORTÉS

tracking