SEGRE

ART EXPOSICIÓ

Els experiments de Cristòfol i Viladot

El Museu Morera de Lleida rememora la pionera publicació de poesia experimental el 1965 de l'artista d'Os de Balaguer i l'escriptor d'Agramunt || Fins al 3 d'octubre, amb les obres originals

El director del Museu Morera, vora una de les ‘planimetries’ de Cristòfol amb un poema de Viladot.

El director del Museu Morera, vora una de les ‘planimetries’ de Cristòfol amb un poema de Viladot.GERARD HOYAS

Creat:

Actualitzat:

La que està considerada com la primera publicació de poesia experimental a l’Estat va ser impresa a Agramunt el 1965. Mostrava les reproduccions fotogràfiques de nou peces escultòriques de Leandre Cristòfol jugant amb nou textos poètics de Guillem Viladot.

Aquells Nou plast poemes “reviuen” des d’ahir al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, que fins al 3 d’octubre exhibirà les obres originals de l’escultor d’Os de Balaguer amb els poemes de l’escriptor d’Agramunt, acompanyant un dels pocs exemplars que es conserven d’aquella revista pionera dels nous llenguatges artístics que, a finals dels anys cinquanta i principis dels seixanta, s’obrien pas entre les limitacions del país, “mostrant a més el gran potencial creatiu en aquell moment a Ponent en el context català”. .

Així ho va afirmar el director del Morera, Jesús Navarro, a la presentació d’“una exposició que extreu de les pàgines d’aquella publicació les nou creacions escultòriques de Cristòfol, de la sèrie Planimetries, del 1958, i els nou poemes de la sèrie Ia-Urt de Viladot, del 1960.”

El Morera exhibeix les obres de Cristòfol amb els poemes de Viladot de la revista ‘Nou plast poemes’ del 1965

Amb dos obligades excepcions: d’aquelles nou peces bidimensionals de l’escultor, dos estan en parador desconegut. Navarro va assenyalar en aquest sentit que “per completar les nou peces, hem afegit dos escultures de Cristòfol del mateix 1958, que permeten visionar el pas de l’artista cap a les creacions amb volum, de forma tridimensional”. De les set que poden veure’s al Morera, cinc procedeixen dels fons del museu –principal dipositari del llegat artístic de Cristòfol arran de la donació de la família després de la defunció de l’artista el 1998– i dos han estat cedides pel MNAC.

L’exposició és una producció conjunta amb la Fundació Viladot d’Agramunt, on va poder visitar-se des de l’abril i fins al passat dia 13. El seu director, Pau Minguet, va assegurar que Nou plast poemes va ser “l’espurna que va obrir camí a la poesia experimental a Catalunya” i va reivindicar l’excepcionalitat que s’imprimís a Agramunt de la mà de l’impressor Gaspar Vicens, “una col·laboració que va desembocar el 1970 en les edicions de Lo Pardal”.

Un ‘aperitiu’ dels actes el 2022 del centenari del poeta visual L’exposició Plàstica i poesia. Cristòfol-Viladot i Nou plast poemes és un nou fruit de la col·laboració del Museu Morera i la Fundació Viladot d’Agramunt, que ja es va posar de manifest amb la mostra itinerant el 2018 sobre la Petite Galerie de Lleida, que encara pot visitar-se a la Fundació Brossa de Barcelona.

Navarro i Minguet van assenyalar que aquesta nova exposició és un aperitiu de cara a la celebració a partir del pròxim mes de gener de l’Any Viladot, que commemorarà el centenari del naixement del poeta i escriptor de la capital del Sió. El director del museu lleidatà va comentar que “la poesia visual és un terreny artístic en què ens trobarem sovint amb la Fundació Viladot”.

Com a exemple, l’actual exposició en la qual el visitant podrà gaudir de la “confluència fantàstica de dos grans creadors de Ponent en la Lleida de postguerra”.

tracking