SEGRE

POLÍTICA CULTURAL NOVETAT

Exposen llibres 'prohibits'

La Biblioteca Pública cedeix al Museu de Lleida dos manuscrits moriscos del XVI-XVII, trobats a Aitona || Se'n conserven pocs exemplars a Catalunya

Un dels dos exemplars cedits per la Biblioteca.

Un dels dos exemplars cedits per la Biblioteca.LLORENÇ MELGOSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida va anunciar aquest dimarts la incorporació a l’exposició permanent de dos manuscrits moriscos dels segles XVI-XVII, trobats a Aitona als anys seixanta, cedits per la Biblioteca Pública de Lleida, que els va adquirir en aquella època i que els conservava des d’aleshores. La direcció de la pinacoteca va agrair el préstec d’aquests dos volums, ja que a Catalunya es conserven pocs exemplars d’aquest tipus de llibres.

Es tracta d’un breviari alcorànic escrit en àrab i un llibre de relats religiosos que intenten demostrar que l’Islam és la millor i única religió, escrits en aljamia (textos de llengües romàniques, en aquest cas el castellà, en escriptura àrab). Aquest conjunt, únic a Catalunya, va aparèixer el 26 de juliol del 1961 durant la demolició d’una casa al carrer Major d’Aitona.

A Catalunya només es coneix un llibre semblant que es conserva a la biblioteca de la Universitat de Barcelona, originari de Reus, i dos més a la Biblioteca de Catalunya, possiblement de fora del territori català, a banda d’uns fragments d’Ascó, en una col·lecció privada..

Val a recodar que a inicis del segle XVII va tenir lloc el que es coneix com l’expulsió dels moriscos, musulmans que cinc o sis dècades abans havien estat obligats a batejar-se, però que van continuar mantenint les seues creences i les seues pràctiques religioses d’amagat.

L’expulsió va tenir lloc el 1610 per ordre del rei Felip III, cosa que va obligar milers de persones a abandonar les seues cases sota l’acusació d’heretgia. Moltes famílies de Lleida, Fraga, Seròs, Aitona o Mequinensa, entre altres punts, van ser obligades a deixar casa i propietats, i moltes també van deixar ocults emparedats darrere els murs dels seus habitatges aquests llibres i altres objectes prohibits.

El Museu de Lleida ha aprofitat aquesta cessió per exhibir els llibres juntament amb la denominada Ocultació de Seròs. Es tracta d’un conjunt d’una trentena d’objectes i fragments (entre els quals un devocionari morisc o mudèjar escrit en àrab) que va aparèixer el 1985, durant la demolició d’una casa de Seròs, també ocult en una de les parets de l’antic habitatge d’una família morisca.

Gràcies a aquest préstec, el Museu exhibeix ara els dos únics conjunts sencers de llibres i objectes moriscos conservats a Catalunya.

Un dels dos exemplars cedits per la Biblioteca.

Un dels dos exemplars cedits per la Biblioteca.LLORENÇ MELGOSA

tracking