SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Esglésies de la Vall de Boí en 3D

Els nou temples romànics Patrimoni Mundial ja poden visitar-se de forma virtual a través de la xarxa || Una digitalització amb gairebé 50.000 fotografies

La visita virtual sobrevola Sant Climent de Taüll gràcies a imatges captades amb drons.

La visita virtual sobrevola Sant Climent de Taüll gràcies a imatges captades amb drons.DEPARTAMENTO DE CULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el marc del vintè aniversari de la declaració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Unesco –celebrat a finals de l’any passat–, la Generalitat i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han digitalitzat tot el conjunt monumental amb la tècnica 3D per millorar l’accessibilitat als nou temples. Així, a partir d’aquesta setmana, usuaris de tot el món poden efectuar un recorregut virtual per totes aquestes esglésies a través de la plataforma Sketchfab (sketchfab.com).

Aquesta iniciativa s’emmarca en Giravolt, un projecte pioner presentat l’any passat que difon en tres dimensions algunes de les obres més importants del patrimoni cultural de Catalunya. 

El Giravolt ja comptava, per exemple, amb el claustre i la Porta dels Apòstols de la Seu Vella en 3D, el Davallament de la Creu d’Erill la Vall o una teula romana del segle II, de les termes de Iesso, a Guissona. Ara, a través de la pantalla de l’ordinador o de dispositius mòbils, ja es pot també sobrevolar Sant Climent de Taüll o descobrir els detalls pictòrics de Sant Joan de Boí, en realitat augmentada i realitat virtual.

Per a la creació dels models es va utilitzar la tècnica de la fotogrametria, que consisteix a fer fotografies des de tots els punts de vista possibles de l’edifici, tant a dins com a l’exterior. En aquest cas, es van utilitzar drons per a les captures d’imatge de cobertes i campanars.

I per aconseguir la reproducció al detall es van fer milers de fotografies de cada temple, des de les més de 5.000 de Sant Quirc de Durro fins a les més de 7.000 en alta resolució de Sant Climent de Taüll, cosa que va suposar un total de gairebé 50.000 imatges. Aquestes captures es van efectuar el novembre passat per part de l’estudi Burzon*Comenge, especialistes en producció cultural digital i que ja van participar en el màping de Sant Climent de Taüll.

Aquest estiu s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que també donaran accés als models 3D de cada església, la qual cosa permetrà als interessats visitar-les de forma virtual fora de les hores o dies d’obertura al públic.

La visita virtual sobrevola Sant Climent de Taüll gràcies a imatges captades amb drons.

La visita virtual sobrevola Sant Climent de Taüll gràcies a imatges captades amb drons.DEPARTAMENTO DE CULTURA

tracking