SEGRE

EXPOSICIÓ ESTRENA

Capdella revisa la història de la pesca de muntanya al Pirineu des del segle XIX

Al Museu Hidroelèctric, al juliol i l'agost

Franco i la seua comitiva, de ‘pesca’ a Aigüestortes el 1953.

Franco i la seua comitiva, de ‘pesca’ a Aigüestortes el 1953.MUSEU HIDROELÈCTRIC DE CAPDELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Hidroelèctric de Capdella obrirà avui al públic l’exposició Els pescadors de muntanya, la primera mostra sobre la història de la pesca als llacs i rius de l’Alt Pirineu i Aran al llarg dels segles XIX i XX. El príncep de Mònaco pescant a Airoto (Alt Àneu) el 1918; Franco al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici el 1953; o fotos antigues d’àlbums familiars il·lustren jornades de pesca en aquesta exposició, una activitat tradicional que a mitjans del segle passat es va anar reconvertint en un esport.

Els pescadors de muntanya, que podrà visitar-se fins al 31 d’agost, és fruit d’un extens projecte d’investigació dels historiadors Eva Perisé (directora del Museu Hidroelèctric) i Joan Casimiro Bernades (del Pont de Suert), que també reflecteix totes les arts de pesca que es van utilitzar a les comarques pirinenques. La mostra revela, per exemple, com fins a la Guerra Civil els pescadors del Pirineu podien arribar a caminar cinquanta hores per vendre les seues truites als luxosos balnearis de Bagnères-de-Luchon, a França.

L’exposició s’ha ubicat en un espai emblemàtic, el taller de la central hidroelèctrica de Capdella , construït el 1912 i que encara continua actiu, per la qual cosa l’ús és compartit entre els treballadors de la central i el públic visitant. La mostra es completa amb un catàleg, editat per Garsineu, agrupat en quatre grans capítols: sobre els rius i els peixos, un recorregut històric per la pesca entre el XVIII i XX, grans pescadors de la Vall Fosca i els sistemes de pesca tradicionals. Una part està traduïda a l’aranès, castellà, anglès i francès. A més, el text reuneix terminologia pesquera pròpia de les zones de muntanya, una altra manera de salvar el patrimoni.

tracking