SEGRE

PATRIMONI ACTIVITATS

Romànic per 7.500 pessetes

Una exposició a la col·legiata de Mur recordarà les pintures arrancades fa cent anys, avui a Boston || A partir de dissabte, amb jornada de portes obertes

L’exposició podrà visitar-se a la col·legiata de Mur al juliol i l’agost i tindrà caràcter itinerant.

L’exposició podrà visitar-se a la col·legiata de Mur al juliol i l’agost i tindrà caràcter itinerant.COMUNICANT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Arrancar-les per 7.500 pessetes, comprar-les per 100.000 pessetes i subhastar-les per 92.100 dòlars. Sincerament, va ser un bon negoci!”, va dir el col·leccionista Lluís Plandiura el 1919 sobre les pintures romàniques de la canònica de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà. “Van ser molts diners, però segurament són les millors pintures romàniques que hi ha en cap museu nord-americà”, va afirmar George Shakelford, conservador del Museum of Fine Arts de Boston, on aquestes pintures es conserven des del 1921.

Els protagonistes principals del que va ser el primer arrancament de pintures murals romàniques del Pirineu formen part de l’exposició Mur al descobert, que podrà veure’s a la col·legiata de Mur a partir de dissabte, en una jornada inaugural de portes obertes de 17.30 a 20.30 h. La mostra, que podrà visitar-se durant els mesos de juliol i agost (horaris a www.pallarsjussa.net), forma part del programa d’activitats de commemoració del centenari de l’arrancament, que es va complir el 2019 però que es va interrompre l’any passat per culpa de la pandèmia.

Val a destacar que les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Mur, del segle XII, van ser arrancades i venudes per no tornar mai més a aquest temple del Pallars Jussà, però precisament aquesta operació de compravenda va posar en alerta en aquella època la Mancomunitat. .

Enric Prat de la Riba va impulsar la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de moltes esglésies del Pirineu (des del conjunt de la Vall de Boí Patrimoni Mundial de la Unesco fins a les Valls d’Àneu) van ser arrancats i dipositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona.

Premien un llibre sobre Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí El llibre monogràfic Sant Climent de Taüll i la vall de Boí, de les historiadores de l’art Imma Lorés (UdL) i Milagros Guardia (UB), ha estat guardonat amb un dels premis Joan Lluís Vives, que atorga la Xarxa Vives d’universitats de l’àrea catalana. S’ha distingit precisament la coedició conjunta d’aquest volum a càrrec de la UdL, la UB, la Universitat Autònoma de Barcelona, la de Girona, la Politècnica de Catalunya, la Rovira i Virgili, el MNAC i el Museu del Disseny de Barcelona.

tracking