SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES CERTAMEN

El folklore musical 'salvat' del Pirineu sona al Dansàneu

Un trio liderat per Artur Blasco ret homenatge a l'etnomusicòleg Joan Tomàs

Arnau Obiols, Artur Blasco i Marien de Casimiro, ahir al concert que van oferir a Sant Joan d’Isil.

Arnau Obiols, Artur Blasco i Marien de Casimiro, ahir al concert que van oferir a Sant Joan d’Isil.JOAN BLANCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llegat del pianista, compositor, investigador i divulgador del folklore català Joan Tomàs (1896-1967) va centrar ahir gran part de la tercera jornada del Dansàneu. El Festival de Cultures del Pirineu es va sumar a la commemoració de l’Any Joan Tomàs, en el 125 aniversari del naixement a Barcelona d’aquest destacat etnomusicòleg de la cultura popular catalana. Un dels seus fervents admiradors, el músic Artur Blasco, va presentar a l’Ecomuseu d’Àneu, a Esterri d’Àneu, una peça audiovisual inèdita amb alguns testimonis que van ser fonts d’informació de Tomàs en la recuperació del folklore musical pirinenc.

A la tarda, a l’església de Sant Joan d’Isil, Blasco va interpretar algunes peces recuperades pel folklorista, acompanyat per dos dels seus col·laboradors habituals de l’Alt Urgell, la violinista Marien de Casimiro i el percussionista i també investigador del folklore popular Arnau Obiols. El trio va repassar algunes de les cançons de tradició oral que no van arribar a perdre’s gràcies a la tasca de documentació de Joan Tomàs, personatge clau en l’articulació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

La jornada estava previst que culminés ahir a la nit a Santa Maria d’Àneu amb un dels plats forts d’aquesta edició del Dansàneu. Amb totes les entrades venudes des de fa setmanes, Maria del Mar Bonet i Borja Penalba van protagonitzar una singular proposta musical, acompanyada per a l’ocasió amb una coreografia de dansa contemporània a càrrec de la ballarina Núria Guiu.

Monòleg teatral sobre la tragèdia de Sorpe del 1938 Dilluns a la nit a Isavarre, l’actor lleidatà Ivan Caelles es va posar a la pell d’un testimoni dels afusellaments franquistes que hi va haver a Sorpe en plena Guerra Civil, el 1938, en el monòleg teatral Poldo, escrit per Jaume Cabré per encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Una peça que recorda les víctimes de diverses localitats d’Àneu afusellades al Prat de Fuster de Sorpe.

Arnau Obiols, Artur Blasco i Marien de Casimiro, ahir al concert que van oferir a Sant Joan d’Isil.

Arnau Obiols, Artur Blasco i Marien de Casimiro, ahir al concert que van oferir a Sant Joan d’Isil.JOAN BLANCO

tracking