SEGRE

MUNICIPIS OBRES

Fraga farà un nou projecte per restaurar l'antic pou de gel

Combinarà propostes anteriors que han rebut l'aval del Govern d'Aragó

Vista d’arxiu de l’interior del pou de gel de Fraga.

Vista d’arxiu de l’interior del pou de gel de Fraga.A.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió provincial de Patrimoni de la conselleria d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó ha donat el vistiplau a propostes que va presentar l’ajuntament de Fraga a finals del mes passat per restaurar el pou de gel del segle XVII al passeig del Cegonyer. Val a recordar que Patrimoni va descartar el projecte original del consistori dos vegades i que ara ha donat llum verda a una part d’aquestes tres propostes. Ara l’ajuntament haurà de redactar un nou projecte combinant les opcions avalades pel Govern aragonès.

Respecte a la reconstrucció de l’arc, es farà amb el material original recuperat com proposa la primera alternativa. En resum, l’estructura acceptada per Patrimoni consisteix en una coberta totalment vidrada arran de terra, suportada sobre jàsseres (bigues) d’acer, amb una barana en tot el perímetre del pou per evitar el trànsit sobre l’estructura. L’accés a l’interior es farà a través de la trapa per la qual antigament es dipositava la neu.

Els tècnics municipals ja han iniciat l’elaboració del projecte que remetran a la comissió de nou per a l’aprovació definitiva. A més, s’adoptaran mesures per mantenir unes condicions ambientals adequades a l’interior del pou i evitar condensacions a la superfície vidrada.

Malgrat les demores, l’alcaldessa de Fraga, Carmen Costa, va expressar la seua satisfacció ja que permetrà avançar “en el projecte de reurbanització de plaça Espanya i passeig del Cegonyer, cosa que millorarà molt tota la zona i els serveis públics bàsics com aigua de boca i clavegueram”.

D’altra banda, va afegir que “per fi podrem fer la millora d’aquesta zona del centre històric i desbloquejar altres expedients que estaven pendents de resolució”.

tracking