SEGRE

PATRIMONI INCIVISME

Preveuen netejar aquest matí les pintades de l'edifici de l'IEI

La fundació de la Diputació denunciarà avui als Mossos aquest atac vandàlic

La façana de l’IEI que dona al carrer Major es va despertar l’11 de setembre amb aquestes pintades.

La façana de l’IEI que dona al carrer Major es va despertar l’11 de setembre amb aquestes pintades.SÒNIA ESPÍN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics i operaris de l’àrea de Medi Ambient de la Paeria tenien previst netejar a primera hora d’aquest matí les pintades aparegudes dissabte passat a la façana principal de l’edifici de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La façana del carrer Major, davant de la Catedral, es va despertar la passada Diada de l’11 de setembre amb unes pintades de gran mida en color roig i negre en contra dels partits independentistes, amb missatges com “ERC, JxCat i CUP no ens representen ni com a poble ni com a classe” i “Organitzem la revolució necessària!”. Val a destacar que l’edifici seu de l’IEI, l’antic Hospital de Santa Maria, és una de les construccions històriques més emblemàtiques de Lleida i pràcticament l’únic exponent d’art gòtic de caràcter civil del segle XV que hi ha a la Catalunya occidental.

Està declarat des del 1928 com a Monument d’Interès Nacional, categoria ratificada des dels anys vuitanta per la Generalitat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’atac vandàlic va suscitar immediatament les reaccions de condemna dels màxims responsables de la Diputació –propietària de l’edifici des del 1915– i de la Paeria, així com missatges de condemna i indignació a les xarxes socials. Les pintades es van cobrir el mateix dissabte amb una gran lona a l’espera de l’actuació de neteja.

Fonts de la Diputació van informar que aquesta es durà a terme immediatament per evitar en la mesura possible que la pintura s’assenti a la pedra centenària, molt delicada i de caràcter porós.

Així, la previsió era que avui al matí, cap a les 7.00 hores, els tècnics provessin el mètode de neteja en una de les pedres afectades per veure el resultat. Si aquest fos òptim, seguirien amb la resta de les pintades, aplicant primer una solució decapant a la pedra i, posteriorment, llançant aigua a pressió sobre la pintura.

És per això que l’actuació està prevista a aquesta hora, amb mínima presència encara de passejants pel carrer Major.

Si al contrari la prova no fos satisfactòria pel caràcter erosiu sobre la pedra, la rehabilitació s’ajornaria fins a estudiar una alternativa més adequada. .

Fonts de la Diputació no van poder precisar el possible cost econòmic de la neteja i van lamentar que “potser no quedarà retirada la pintura al 100%”. Així mateix, des de l’IEI tenen previst interposar avui a la tarda una denúncia davant dels Mossos.

tracking