SEGRE

EXPOSICIÓ ESTRENA

A la recerca dels primers artistes

El Museu de Lleida presenta pintures rupestres de la Granja d'Escarp mai exhibides || 'Art primer' mostra restes prehistòriques per primera vegada fora del Museu Arqueològic de Catalunya

‘Art primer’ compta amb un apartat especial dedicat a les pintures rupestres del Cogul.

‘Art primer’ compta amb un apartat especial dedicat a les pintures rupestres del Cogul.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida, un referent de l’art medieval a Catalunya –polèmiques a part del litigi–, emprèn ara un viatge de més de 50.000 anys enrere en el temps a la recerca dels primers artistes de la prehistòria.

La consellera de Cultura té previst inaugurar avui aquesta exposició, oberta fins al pròxim 9 de gener

Gairebé nou mesos després de l’anterior exposició en aquesta sala temporal, la pinacoteca estrena la tardor cultural amb la mostra Art primer, que té previst inaugurar avui dissabte (13.15) la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i que podrà visitar-se fins al pròxim 9 de gener. Es tracta d’una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Barcelona, que va poder veure’s a la capital catalana fins al febrer passat i que comença a Lleida la itinerància adaptada per a l’ocasió amb peces inèdites.

Entre aquestes, dos grans fragments de pintures rupestres d’època neolítica procedents del barranc de Sant Jaume, a la Granja d’Escarp, mai exhibides anteriorment; o altres fragments d’art rupestre originaris del jaciment de Calapatà, a Cretes, a la Franja de Terol –lloc de la primera troballa d’art rupestre valencià a la Península, el 1903–, i que, després de la restauració, surten per primera vegada del MAC per a una exposició.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, va presentar ahir la mostra, que compta amb el suport d’Arqueoxarxa, que aglutina els principals museus d’arqueologia i jaciments museïtzats de Catalunya. La coordinadora, Anna Garrido, va destacar que Art primer també convida el públic a descobrir aquests equipaments a través de la Ruta de l’Art Rupestre, que inclou enclavaments lleidatans com la cova del Tabac de Camarasa, la cova dels Vilasos d’Os de Balaguer, la balma dels Punts de l’Albi o la Roca dels Moros del Cogul (a les pintures de la qual es dedica un apartat especial a l’exposició).

D’altra banda, els comissaris d’Art primer (Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas) van posar en relleu peces arqueològiques que també surten per primera vegada del MAC, com unes pedres gravades de jaciments del Priorat, o gairebé un centenar dels calcs originals que als anys cinquanta i seixanta es van dibuixar per documentar i difondre aquest singular art paleolític.

‘Nits gastronòmiques’ de cuina de la prehistòria

La gradual recuperació d’activitats interrompudes des de fa un any i mig per la pandèmia arribarà també al Museu de Lleida, que té previst tornar a organitzar les Nits gastronòmiques, en aquest cas com una de les activitats paral·leles d’aquesta exposició temporal. A falta de concretar el calendari, aquesta nova cita gastronòmica es dedicarà, evidentment, a la cuina de la prehistòria.

El programa d’actes inclourà també la presentació del llibre Pic, Puc i Mut el Mamut, la prehistòria amb nenes i nens d’educació infantil, de Sònia Mañé i Antonio Bardavio, docents del camp d’aprenentatge de la Noguera, a Sant Llorenç de Montgai; passant per tallers per al públic familiar i adult, i altres activitats previstes al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre del Cogul, que combinaran tallers de pintura i productes del territori.

tracking