SEGRE

ARQUEOLOGIA JACIMENT

Cases de fa 2.200 anys a Almacelles

Excavacions a Almacelles posen al descobert dos estades d'època ibèrica molt ben conservades || Al turó de la Caperutxa, al nucli de la Saira

Els arqueòlegs van presentar ahir el resultat de quatre setmanes d’excavacions al jaciment.

Els arqueòlegs van presentar ahir el resultat de quatre setmanes d’excavacions al jaciment.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les excavacions al turó de la Caperutxa, al nucli de la Saira, a Almacelles, han posat en relleu la importància d’aquest jaciment d’època ibèrica des del punt de vista arquitectònic i històric. Durant quatre setmanes, els arqueòlegs han buidat de terra les restes de dos cases que datarien d’entre els segles III i II aC, moment en què els ilergets van entrar en contacte amb els primers romans que van arribar a la Península. Els treballs han permès constatar el valor patrimonial del jaciment, ja que la seqüència estratigràfica i el bon estat de conservació, tant dels murs com de les estances de les cases, “li donen un valor molt interessant”, va assenyalar Ares Vidal, d’Iltirta Arqueologia, la firma especialitzada contractada per l’ajuntament. També han localitzat un dipòsit que possiblement s’hauria utilitzat per emmagatzemar-hi algun líquid.

Aquesta intervenció arqueològica, els resultats de la qual es van presentar ahir dijous, dona continuïtat a la que ja es va portar a terme l’any 2018 en aquest jaciment ibèric, quan es va identificar l’existència d’aquestes dos cases.

Els arqueòlegs van assegurar que han vist superades les expectatives per la “seqüència estratigràfica i la potència de conservació, tant dels murs de pedra com d’arquitectura en terra localitzada en les estances”. Així, van destacar “l’estat de conservació dels murs, de fins a més de metre i mig d’altura”.

A més a més, van localitzar molta arquitectura a terra que acostuma a ser “molt difícil de detectar i identificar” perquè desapareix amb el temps i “és més delicada i complicada d’excavar”. “Trobar estructures de murs amb blocs de més de tres fileres és realment excepcional”, va afirmar l’arqueòloga.

Els arqueòlegs van presentar ahir el resultat de quatre setmanes d’excavacions al jaciment.

Els arqueòlegs van presentar ahir el resultat de quatre setmanes d’excavacions al jaciment.GERARD HOYAS

tracking