SEGRE

PREMIS LITERATURA

Carmen Mola, pseudònim de tres guionistes, guanya el Planeta

Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, per la novel·la 'La Bestia'

Els tres escriptors que s’amagaven sota el pseudònim de Carmen Mola, recollint ahir el premi.

Els tres escriptors que s’amagaven sota el pseudònim de Carmen Mola, recollint ahir el premi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carmen Mola va guanyar ahir a la nit el premi Planeta 2021 amb la novel·la La Bestia. L’entrega del guardó, dotat per sorpresa amb un milió d’euros, superant el Nobel de Literatura, va revelar que aquesta autora, que ha firmat tres conegudes novel·les els últims anys, és en realitat el pseudònim de tres guionistes: Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero. L’obra es va presentar a concurs sota el títol fictici de Ciudad de fuego sota un altre pseudònim, Sergio López.

Escrita a sis mans, es va imposar als 654 originals presentats en l’edició del seu 70 aniversari. Es tracta d’una novel·la negra protagonitzada per un periodista, un policia i una nena que intenten resoldre assassinats de nens de classe humil.Mola, presentada fins ara com una professora d’institut madrilenya que compaginava la seua feina com a docent amb la literatura, figura com a autora d’una trilogia de novel·les: La novia gitana, La red púrpura i La nena, protagonitzades per la inspectora Elena Blanco.

Els premis Planeta han revelat així el gran misteri que s’amagava darrere d’aquesta autora.En el seu discurs d’agraïment, Jorge Díaz es va referir a la novel·la com una obra peculiar ideada fa quatre anys i va celebrar el reconeixement.

“És una nit amb què somiem tots els que ens dediquem a escriure.” Antonio Mercero va destacar que el jurat ha premiat una obra ambientada en el Madrid del 1834, amb una epidèmia històrica de còlera i restriccions “molt similars” a la Covid, i amb crims macabres de ficció. Agustín Martínez, per la seua part va assenyalar que és “una història de mort, cap novetat en Carmen Mola, una història de conspiració”.L’altra protagonista de la nit va ser la finalista, el premi de la qual està dotat aquest any amb 200.000 euros.

Va ser per a l’escriptora madrilenya Paloma Sánchez-Garnica, per la novel·la Últimos días en Berlín.

La va presentar amb el pseudònim de Yuri Zhivago amb el títol fictici d’Hijos de la ira. L’obra viatja a la història del segle XX i l’autora va explicar que està escrita des de la “passió i l’emoció”.

Va dir sentir-se molt emocionada al rebre el premi després de la pandèmia.La 70 edició del Planeta es va celebrar ahir a la nit per segona vegada al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Montjuïc. Va contrastar amb la passada edició marcada per la pandèmia, amb menys aforament el Palau de la Música, on va guanyar Eva García Sáenz de Urturi amb la novel·la Aquitania.A la gala van assistir, com solen fer en edicions assenyalades (en aquesta el certamen complia set dècades), els reis Felip VI i Letícia. Van estar acompanyats, entre altres, pels ministres de Cultura i d’Educació, Miquel Iceta i Pilar Alegría; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot.

tracking