SEGRE

LLIBRES INDÚSTRIA

El paper més car i escàs posa en alerta les editorials

Per l'alentiment del subministrament i el seu ús prioritari ara per a paqueteria

Taller d’arts gràfiques de Pagès Editors, en una imatge d’arxiu.

Taller d’arts gràfiques de Pagès Editors, en una imatge d’arxiu.MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les constants pujades de preu i l’alentiment en el subministrament de paper estan afectant de ple el sector editorial, que no contempla que la situació es normalitzi fins ben entrada la primavera. “Si abans podíem rebre una partida de paper en qüestió de setmanes, ara les entregues tarden de dos a tres mesos mínim”, va explicar a SEGRE Eulàlia Pagès, directora de la principal firma editorial lleidatana, Pagès Editors, que també ha notat l’augment de preu d’aquesta matèria primera indispensable per als llibres (vegeu el desglossament). Hi ha diverses causes que s’han ajuntat per provocar aquesta tempesta perfecta en el sector editorial.

La situació no és de desproveïment sinó que part del problema respon a un augment de la demanda com a conseqüència de la dificultat de subministrament de productes procedents d’Àsia, l’increment dels costos de transport i de matèries primeres que escassegen. I és que encara que les fàbriques de paper i cel·lulosa d’Espanya produeixen gairebé una quantitat similar a la que consumeix el país anualment, quasi la meitat de la producció s’exporta –és més rendible– i ara costa més temps eixugar la diferència amb importacions. A més, el boom del comerç internacional i, per tant, de la paqueteria i embalatge, ha provocat que les empreses fabricants s’aboquin a aquests materials (sobretot el cartró) abans que a la producció de paper per al sector editorial.

Així mateix, val a destacar que la crisi per la pandèmia va obligar moltes empreses del sector gràfic a frenar la producció totalment o parcialment i, ara, amb l’aixecament dels ERTO, encara no estan a ple rendiment però la demanda editorial ha crescut de cop i ha provocat un autèntic coll d’ampolla.El resultat és que les editorials han de planificar amb més temps la publicació de novetats, amb tirades més ajustades, i sense poder evitar pujades de preus en els llibres de cara al consumidor.

Pagès Editors ha de tocar preus després de dos pujades enguany

? “A Pagès Editors portem ja aquest any dos pujades de preus de proveïdors que, de moment, hem assumit, però al final ho haurem de repercutir una mica en el preu dels llibres”, va reconèixer Eulàlia Pagès. La responsable de la firma editorial va assegurar que “els principals proveïdors de paper estan aplicant pujades del 10 al 25 per cent i tots asseguren que no esperen que els preus baixin sinó que es quedaran així”.

Pagès afegeix que no “es tracta només del paper sinó que també afecta el sector el transport o la pujada també del preu de l’energia”.A l’editorial Fonoll de Juneda també han notat aquests problemes. Jaume Graus va assenyalar que “sempre tenim paper en estoc, encara que patim retards en l’entrega; almenys, vam tancar preus a començaments d’any”.

tracking