SEGRE

ARQUITECTURA ESTUDI

Voltes a examen a Aran

Confirmen l'estabilitat de diverses esglésies romàniques malgrat les deformacions || Anàlisi amb escàner làser terrestre

Una vista de la volta de canó deformada de l’església romànica de Santa Maria d’Arties.

Una vista de la volta de canó deformada de l’església romànica de Santa Maria d’Arties.UIC BARCELONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) a Barcelona confirma l’estabilitat de diverses esglésies romàniques de la Val d’Aran malgrat les deformacions estructurals. La investigació destaca que aquestes deformacions detectades a Santa Maria d’Arties, Era Purificacion de Bossòst i Santa Eulària d’Unha, construïdes entre els segles XII i XIII, “són el resultat de les pobres propietats mecàniques del morter utilitzat en l’època i de l’ús de maçoneria irregular i de petita mida sobre les geometries còniques de les voltes”. Els investigadors conclouen que “les anàlisis evidencien l’enorme deformabilitat de fàbrica, però sense arribar al col·lapse”.

S’ha de recordar que a l’església d’Arties es van dur a terme intervencions de consolidació el 1975 i el 2009.L’estudi, titulat Grans deformacions en voltes de canó: de formes antifuniculars a voltes funiculars i publicat a Revista Ingeniería de Construcción, està liderat pel director d’UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, i la professora Cinta Lluís-Teruel, amb la participació també dels professors de la Universitat Rovira i Virgili Sergio Coll-Pla i Agustí Costa-Jover. La investigació s’ha basat en la presa de dades amb un escàner làser terrestre entre els anys 2015 i 2020, la qual cosa ha permès calibrar les deformacions i els desplaçaments que han patit els tres temples romànics.

tracking