SEGRE

PATRIMONI TURISME CULTURAL

Rere els passos de Robert Capa a Aitona

Una ruta permet reviure l'últim atac republicà a Catalunya a través de les fotos del 1938 del famós reporter de guerra || El recorregut, d'uns dos quilòmetres, s'estrenarà el dia 21 de novembre

Presentació ahir a l’IEI de la Ruta Robert Capa a Aitona.

Presentació ahir a l’IEI de la Ruta Robert Capa a Aitona.IEI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després de l’èxit desbordant de les visites de fruiturisme, Aitona ha creat ara una nova ruta entorn del municipi vinculada a la memòria històrica. Es tracta d’un trajecte que ressegueix els passos del famós reporter de guerra Robert Capa a començaments de novembre del 1938, quan va fotografiar l’última ofensiva de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil al Baix Segre, que va acabar sent repel·lida de forma contundent per les tropes franquistes. La Ruta Robert Capa a Aitona es presentarà al públic el pròxim 21 de novembre, però ahir es va donar a conèixer a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida de la mà del coordinador d’aquesta iniciativa, Joan Ramon González, i de l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, en un acte amb la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach.

De fet, el públic interessat ja pot visitar i recórrer aquesta ruta d’uns dos quilòmetres, senyalitzada i explicada amb una quinzena de plafons que mostren una selecció de les fotos que Capa va fer en aquelles dates de l’any 1938 just en cada un dels emplaçaments, molts dels quals es mostren als visitants sense gairebé canvis perceptibles més de vuitanta anys després. Pujol va explicar que aquesta nova iniciativa de “desestacionalitzar el turisme de les flors a la primavera posarà ara de relleu, dignificarà i recordarà l’episodi històric de la Guerra Civil a Aitona, que va retratar Robert Capa, una aposta més del municipi per la memòria històrica”. Per la seua part, González va comentar que “en el marc de la Batalla del Segre, els esdeveniments del Merengue a Camarasa o de Vilanova de la Barca són molt coneguts, mentre que aquests fets del Baix Segre, des de la Granja d’Escarp a Alcarràs, estaven més oblidats”.

Finalment, Rufach va felicitar Aitona per un projecte que es va iniciar l’any 2013 i que “posa ara a disposició dels ciutadans una nova ruta per poder descobrir el patrimoni paisatgístic i històric del municipi i el Baix Segre”.

Un trajecte senyalitzat amb plafons amb les fotos de Capa

A poc més d’un quilòmetre a l’oest d’Aitona, als peus de la Serrabrisa, la Ruta Robert Capa presenta un trajecte amb onze estacions, cada una amb un plafó amb les imatges que el reporter va prendre en aquell mateix lloc en plena ofensiva republicana el dia 7 de novembre l’any 1938. Els textos informatius s’han retolat en català, castellà, aranès, anglès i francès.

A la zona d’inici del recorregut, uns altres tres plafons donen més detalls històrics d’aquell episodi de la Guerra Civil i de la biografia del fotògraf hongarès Ernö Friedmann, que havia compartit el pseudònim Capa amb la seua parella, Gerda Taro, que va morir a la Batalla de Brunete l’any 1937.

Presentació ahir a l’IEI de la Ruta Robert Capa a Aitona.

Presentació ahir a l’IEI de la Ruta Robert Capa a Aitona.IEI

tracking