SEGRE

ART SUBHASTA

Compren a París un oli de Lamolla

Un col·leccionista de Lleida adquireix 'La musique', del 1945 || L'esposa de l'artista va fer de model per al quadre

L’oli sobre tela ‘La musique’, d’Antoni Garcia Lamolla.

L’oli sobre tela ‘La musique’, d’Antoni Garcia Lamolla.ARCHIVO MUSEU D’ART JAUME MORERA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La col·lecció privada Arnó-Vila de Lleida va comprar dimarts passat en una subhasta a la sala Crait-Muller de París l’oli sobre tela La musique, que l’artista lleidatà Antoni Garcia Lamolla va pintar l’estiu del 1945, en el seu exili a la localitat francesa de Dreux, a l’oest de la capital francesa, en ple final de la II Guerra Mundial. S’ha de destacar que la model del quadre va ser segurament la mateixa esposa de Lamolla, Fidela. L’oli, de 73x54 centímetres, va ser posat a la venda per un particular, possiblement la mateixa família de Montpeller que el 2010 va cedir l’obra per a una exposició a Lleida sobre l’artista (vegeu el desglossament).

De fet, la primera notícia de la tela procedeix de la seua reproducció al catàleg d’una exposició de la galeria Baton de Dreux el 1945, on segurament es va vendre al públic. Fonts de la col·lecció Arnó-Vila van manifestar ahir la seua satisfacció davant del fet que el quadre viatjarà a Lleida, el bressol artístic de Lamolla (Barcelona, 1910 - Dreux, 1981). En aquest sentit, l’obra arribarà a la capital del Segrià a començaments de gener, després de tots els tràmits preceptius de la subhasta.

El col·leccionista lleidatà va explicar que “en el fons el que vull és poder compartir aquesta i altres obres per exposar-les i que així puguin gaudir-les els ciutadans perquè, de fet, jo les tinc guardades i és difícil poder contemplar-les penjades a la paret”.La col·lecció Arnó-Vila va començar a gestar-se fa pràcticament tres dècades amb la voluntat d’incloure l’art català dels segles XIX i XX. En l’actualitat suma un miler de pintures, dibuixos i gravats que van des dels paisatges de Jaume Morera fins a l’art més contemporani de Gregorio Iglesias, i també més recentment escultura i fotografia. La primavera del 2019 va poder veure’s una selecció de peces al Castell del Remei.

El Morera va exhibir l’obra en el centenari de l’artista, el 2010

El quadre La musique va formar part el 2010 de l’exposició Lamolla, mirall d’una època, amb la qual el Museu Morera va commemorar el centenari del naixement de l’artista. “El va cedir per a l’ocasió un col·leccionista particular de Montpeller”, va recordar ahir el director de la pinacoteca, Jesús Navarro. Aquest va destacar que, “a diferència de l’obra surrealista anterior de Lamolla a Lleida i de pintures del principi de l’exili, de tons foscos i dramàtics en l’època de l’ocupació alemanya a França, aquesta és més lluminosa i alegre, la qual cosa reflectia el seu optimisme pel final de la II Guerra Mundial”.

tracking