SEGRE

Així és l'acord sobre el català per a la futura Llei Audiovisual

Una plataforma de TV de pagament.

Una plataforma de TV de pagament.Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord assolit pel Govern espanyol amb ERC per a la futura Llei Audiovisual reservarà un mínim anual de 15 milions d’euros per a la producció de pel·lícules i sèries en català i altres llengües cooficials, així com la creació d’un fons públic que asseguri el doblatge al català de sèries de plataformes internacionals, segons els detalls avançats per ERC. La formació independentista assegura que, amb aquest acord, que ha permès donar llum verda a la tramitació dels Pressupostos al Senat, "totes les plataformes que operen a Espanya, fins i tot les que tinguin la seua seu a l’estranger com Netflix, HBO o Disney Plus, hauran de finançar cada any produccions audiovisuals en català, per una via o per altra.

Així, cada any es destinaran un mínim 15 milions d’euros a la producció en català i a la resta de llengües oficials, el que significa un 15% del 70% de la producció total que Espanya exigeix a totes les plataformes (inclosa les establertes a l’estranger) a través de l’article 117 de l’avantprojecte, que estableix l’obligació de destinar el 5% dels beneficis a produccions europees. Aquesta mesura es recollirà en la llei i així no dependrà cada any dels pressupostos.

Paral·lelament, es crearà un fons de doblatge i subtitulat que les plataformes hauran d’incorporar als seus catàlegs. D’aquesta manera, i a través d’una llei, qualsevol de les sèries d’èxits de les plataformes internacionals s’haurà de doblar al català, encara que qui ho pagarà serà l’Estat i no les plataformes.

EL CAC VIGILARÀ A LES PLATAFORMES

Paral·lelament, ERC s’assegura que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) és l’òrgan responsable de dirimir els conflictes en doblatges amb les plataformes i tindrà capacitat sancionadora amb les plataformes catalanes. Segons la formació independentista, un altre punt de l’acord garantirà que el 6% del catàleg mundial serà en català, ja que s’afegiran quotes del català allà on fins ara només hi havia per al castellà. Si la llei del Govern espanyol busca atreure plataformes a Espanya, hauran de complir aquestes quotes. I les plataformes espanyoles, com Movistar o Atresmedia, ja hauran de garantir que un 6% del seu catàleg sigui en català.

Igualment, s’incorpora a la llei la llengua de signes catalana i es garanteix que el mínim del 15% de la producció de televisió lineal pública sigui en català, eusquera o gallec, la qual cosa, segons ERC, implicarà més ingressos per a la producció audiovisual en llengua catalana. Aquests punts s’afegeixen al que el Govern estatal i ERC van pactar fa setmanes per establir quotes sobre l’oferta al catàleg de les plataformes: distribuir l’obra europea oferta obligatòriament en un 40% per a les llengües cooficials i 60% per al castellà.

Per al partit d’Oriol Junqueras, Pere Aragonès i Gabriel Rufián, això suposarà que, de tota l’oferta europea disponible, un 20% de les produccions seran en català, eusquera o gallec. "O dit d’una altra manera, una de cada 5 obres europees disponibles serà en català, el que representa un 6% de l’oferta mundial del catàleg," incideixen.

NEGOCIACIÓ EN DOS FASES

Aquell primer acord es va trencar en assumir el Govern espantol que no podia imposar quotes a les plataformes amb seu a l’estranger, però ara ERC entén que "amb el blindatge de la producció en català i l’increment de les aportacions estatals per al doblatge, Esquerra Republicana millora àmpliament la proposta inicial de la llei audiovisual per recollir les demandes del sector audiovisual català, que no recollien cap aportació ni consideració inicialment en defensa de la llengua catalana".

A tot això s’afegeix l’acord que ERC va assolir en la negociació dels Pressupostos per a la creació de fons de fins 10,5 milions d’euros per incentivar la creació de continguts audiovisuals en llengües cooficials diferents del castellà. Tot i així, la formació independentista creu que es tracta d’un "primer pas" per protegir el català i prometen continuar treballant per aconseguir que les plataformes vagin assumint compromisos, en línia amb el que fa el Govern a Catalunya. L’acord entorn de la llei audiovisual garanteix al Govern espanyol l’aprovació sense sobresalts dels Pressupostos Generals, ja que ERC retira les esmenes que havia presentat a la Cambra Alta per forçar l’Executiu a renegociar.

En la negociació dels pressupostos estatals, ERC ja havia tancat mesures com la jubilació dels Mossos als 60 anys –que es ratificarà en la pròxima reunió bilateral i es posarà en marxa abans d’abril de 2022–, un augment de les inversions fins el 19%, o la supressió de la partida inicialment prevista per a les reformes de millora de les instal·lacions de la Prefectura de Policia de Via Laietana, que els independentistes volen tancar.

tracking