SEGRE

GUARDONS NIT DE SANTA LLÚCIA

Sergi Belbel, Premi Sant Jordi

El dramaturg s'estrena amb la primera novel·la amb l'autoficció 'Morir-ne disset' || El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, torna a la gala al cap de quatre anys

Sergi Belbel, Cuixart, Aragonès i Borràs, ahir a la gala al TNC.

Sergi Belbel, Cuixart, Aragonès i Borràs, ahir a la gala al TNC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dramaturg i director teatral Sergi Belbel va guanyar ahir el 62 Premi Sant Jordi de novel·la amb el seu debut en aquest gènere amb l’obra Morir-ne disset, que es va resoldre juntament amb altres guardons literaris en el marc de la Nit de Santa Llúcia, que organitza Òmnium Cultural (vegeu el desglossament). Belbel va ser distingit en una gala celebrada al Teatre Nacional de Catalunya, equipament que va dirigir entre els anys 2006 i 2013. Va rebre el Sant Jordi de mans del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ovacionat, que va tornar a presidir presencialment la vetllada literària de les lletres catalanes després de quatre edicions sense poder fer-ho, a l’estar empresonat des de l’octubre del 2017.

A la novel·la guanyadora, el protagonista es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del 23-F de 1981 als Jocs Olímpics de Barcelona’92. Belbel va reconèixer que és una picada d’ullet a l’autoficció, encara que “mai he matat a ningú”, va fer broma sobre aquesta història “ludocriminal, amarada d’humor negre” i escrita durant la pandèmia. El mallorquí Antoni Vidal es va emportar el Carles Riba de poesia per Si entra boira no tindré on anar, “un diàleg entre el meu passat, el meu present i el meu futur”.

L’escriptor gironí Carles Sala va guanyar el Folch i Torres infantil, i el Ruyra juvenil va ser declarat desert. Cinc presentadores de 9 a 60 anys van conduir una gala en què la majoria d’intervencions van advocar per una defensa aferrissada del català.

tracking