SEGRE

PATRIMONI MUSEUS

Barbastre exhibeix l'art del litigi

El nou discurs museogràfic mostrarà mig centenar de les 111 obres d’art procedents del Museu de Lleida

Una caixa de l’últim dels quatre viatges de les obres d’art de Lleida a Barbastre, el passat 10 de març.

Una caixa de l’últim dels quatre viatges de les obres d’art de Lleida a Barbastre, el passat 10 de març.JORDI V. POU/MUSEU DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

El Museu Diocesà de Barbastre-Montsó va anunciar aquesta setmana que dimarts vinent tornarà a obrir les portes després d’un mes i mig tancat. I ho farà amb una exposició notablement renovada i llargament cobejada. El nou discurs museogràfic mostrarà mig centenar de les 111 obres d’art i béns litúrgics procedents del Museu de Lleida.

Nou mesos després que els denominats béns del litigi de l’art sortissin de la pinacoteca lleidatana ben empaquetats i carregats en camionetes, les obres tornaran a lluir en una exposició. Això sí, en lloc de tornar a les parròquies d’origen –al·legat sempitern en totes les demandes aragoneses–, les peces s’exhibiran en un altre museu on mai abans havien estat. Val a recordar que les obres van arribar al museu de la capital del Somontano en quatre viatges els dies 15 i 22 de febrer i 5 i 10 de març d’aquest mateix any.

El trasllat es va portar a terme en virtut d’una execució provisional dictada ara fa un any de la sentència del jutjat de primera instància de Barbastre del mes de desembre del 2019 que ordenava la “immediata devolució” de les 111 obres del litigi afirmant que són de les parròquies de la Franja i s’havien d’entregar al bisbat oscenc. Tant la Generalitat com el Consorci del Museu de Lleida van obeir de mala gana davant la por que poguessin repetir-se les tristes imatges de la Guàrdia Civil a la pinacoteca, com ja va passar el mes de desembre de l’any 2017 amb l’art de Sixena.

De totes maneres, la sentència va ser evidentment recorreguda i encara avui s’està esperant que arribi la decisió de la instància superior, en aquest cas l’Audiència Provincial d’Osca, encara que des dels serveis jurídics del Govern ja s’està pensant a la següent estació d’aquest viacrucis judicial, que seria el Tribunal Suprem. Per tant, l’exposició que Barbastre preveu estrenar aquest dimarts que ve serà d’una col·lecció en dipòsit judicial, mentre la sentència no hagi esgotat tot el seu recorregut judicial i sigui ferma.

Per això, també el museu diocesà ha extremat les mesures de conservació i seguretat de les peces davant de l’hipotètic cas que finalment sí que hagués de tornar-les a Lleida.

El jutge de primera instància de Barbastre va ordenar el desembre del 2019 ‘tornar’ l’art a Aragó

Encara que el museu de Barbastre no va especificar aquesta setmana què es podrà veure a la nova exposició, sí que l’estiu passat va esmentar que preparava una mostra amb una selecció de les obres més significatives que van arribar de Lleida. Per aquest motiu, es pot suposar que el visitant podrà disfrutar, per exemple, dels frontals de Sant Hilari de Buira i Sant Vicenç de Tresserra (del segle XIII), el retaule de Sant Antoni Abat i Sant Pau ermità de Vilanova de Sixena (segle XV), l’arqueta de Buira (segle XIV), el calvari de Tamarit de Llitera (segle XV) o el retaule de Sant Cristòfol de Santaliestra (segle XV), entre altres meravelles artístiques.

Feia més de 120 anys que la majoria d’aquestes peces estava conservada al Museu Diocesà de Lleida. Tanmateix, el jutge va argumentar en el seu dia que “el bisbat de Lleida i el Museu no han aportat títols concrets de compravenda, permuta o donació” de l’art, malgrat la ingent quantitat de documentació històrica original aportada al judici procedent de la investigació de la historiadora Carmen Berlabé, que demostra la legitimitat del procés de creació de la col·lecció d’art del Museu Diocesà de Lleida.

Cop de porta del Suprem per Sixena, a l’espera ara del Constitucional

Els tribunals tampoc estan sent benèvols en el cas de l’art de Sixena. Fa una setmana es van complir quatre anys del trasllat de les obres del Museu de Lleida al monestir oscenc, amb entrada inclosa de la Guàrdia Civil a la pinacoteca i en plena intervenció de la Generalitat per l’article 155. També va ser en virtut de l’execució provisional d’una sentència, confirmada per l’Audiència d’Osca i, el 14 de gener d’aquest any, pel Tribunal Suprem.

Just l’endemà, el Govern va anunciar que recorreria en empara al Tribunal Constitucional i acudiria fins i tot a la justícia europea. L’exposició amb les obres pot visitar-se en una sala habilitada del monestir –la idoneïtat del qual s’ha posat en dubte des de l’àmbit museològic– només durant els caps de setmana. D’altra banda, la Generalitat i el Museu Nacional d’Art de Catalunya també esperen el Tribunal Suprem per la reclamació dels murals de Sixena.

Almenys, el jutjat d’Osca no ha reclamat l’execució provisional de la seua sentència de l’any 2016.

Una caixa de l’últim dels quatre viatges de les obres d’art de Lleida a Barbastre, el passat 10 de març.

Una caixa de l’últim dels quatre viatges de les obres d’art de Lleida a Barbastre, el passat 10 de març.JORDI V. POU/MUSEU DE LLEIDA

tracking