SEGRE

PATRIMONI EXPOSICIÓ

El sepulcre gòtic de Ponç de Vilamur torna a Lleida

Les tres peces escultòriques tornaran divendres a la Seu Vella || Des del maig a Burgos a la mostra 'Las Edades del Hombre'

El sepulcre i els relleus a la Seu Vella, abans de viatjar a Burgos.

El sepulcre i els relleus a la Seu Vella, abans de viatjar a Burgos.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Seu Vella de Lleida recuperarà aquest divendres vinent, després de gairebé vuit mesos, un dels elements singulars del seu patrimoni escultòric en pedra: les tres peces que es conserven del sepulcre gòtic del bisbe Ponç de Vilamur, del segle XIV. Aquest conjunt escultòric es va cedir a començaments del mes de maig a la fundació Las Edades del Hombre per a l’exposició Lux, que va organitzar aquest any per celebrar les vint-i-cinc edicions d’aquest projecte cultural que va nàixer a Castella i Lleó el 1988 i que des d’aleshores també s’ha convertit en un dels més importants d’Espanya. Lux va reunir un total de 120 obres procedents de diferents catedrals de tot l’Estat.

En concret, el sepulcre lleidatà va formar part de l’exposició oberta fins fa unes setmanes a la catedral de Burgos, una de les cinc seus de Las Edades del Hombre d’aquest 2021, repartides entre tres ciutats castellanolleoneses: a més de Burgos, a Carrión de los Condes (Palència) i Sahagún (Lleó). A falta del balanç definitiu, l’exposició va rebre entorn d’uns 200.000 visitants des del maig. S’ha de recordar que les activitats i mostres de Las Edades del Hombre han rebut prop de dotze milions de visitants en les passades tres dècades i han exposat gairebé 4.800 obres d’art.Abans de viatjar a Burgos, la Seu Vella va impulsar una operació de neteja d’aquest conjunt escultòric, del qual es conserva la tapa o part superior amb la figura del jacent, així com els relleus de la part posterior de l’obra, que van ser restaurats fa vint anys en una campanya d’estiu del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

El restaurador lleidatà Ramon Solé es va encarregar d’“una neteja respectuosa amb la superfície de la pedra, que fa segles va perdre la policromia”. Aprofitant aquesta actuació, Solé també va netejar el Sant Crist de l’altar i el monument funerari de Berenguer de Barutell. El sepulcre de Ponç de Vilamur es dipositarà al lloc original, al transsepte sud, al costat de la capella de Santa Llúcia.

tracking