SEGRE

EFEMÈRIDE POLÈMICA

Agramunt reivindica Viladot

La negativa de Cultura de dedicar un centenari a aquest referent de la poesia visual, escriptor i farmacèutic desferma la polèmica || L'ajuntament i Lo Pardal tiren endavant el seu programa

El parc de Riella d’Agramunt és un homenatge al seu il·lustre apotecari.

El parc de Riella d’Agramunt és un homenatge al seu il·lustre apotecari.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any ha començat amb polèmica cultural. A l’abril es compliran 100 anys del naixement de Guillem Viladot a Agramunt i, per a sorpresa del sector cultural, aquest precursor de la poesia visual, artista i escriptor va ser exclòs de les commemoracions oficials de centenaris que prepara la Generalitat. Una gerra d’aigua freda per a la capital de la Ribera del Sió, on Viladot és tot un referent. Era un farmacèutic de caràcter sec i aspre com la seua terra, però també un home vital i compromès. Era difícil d’encasellar perquè tocava totes les tecles. El 1971 va protagonitzar la primera exposició de l’Estat del que llavors es denominava poesia concreta. Va ser a la Petite Galerie de Jaume Magre al costat de Joan Brossa i Josep Iglésias del Marquet. Es feia amb la primera divisió cultural, però mai va deixar de participar en l’activitat del seu Agramunt natal, la Riella del seu univers literari, on col·laborava amb la revista local i on va fer el seu particular niu creatiu, Lo Pardal. Agramunt mai ha deixat de reivindicar-lo.

El 1992 el va declarar fill il·lustre, també va posar el seu nom a la biblioteca i el 2013 es va crear el Parc de Riella, un gran museu de poesia visual a l’aire lliure. La celebració del centenari ha rebut el suport unànime de totes les entitats locals, com manifesta l’alcaldessa, Sílvia Fernández. “Tota la població i les seues entitats han fet seua la figura de Viladot i la reivindiquem com a escriptor, com a creador i com a pioner en la poesia visual”.

Durant tot l’any “es reivindicarà i recordarà” Viladot, va afegir l’alcaldessa. El proper 29 de gener, “amb o sense Cultura”, va precisar el director de Lo Pardal, Pau Minguet, es posarà en marxa el centenari amb un gran acte institucional a Agramunt en el qual es presentarà un llibre inèdit de Viladot del 1972 que recupera Pagès Editors i s’inaugurarà una gran exposició a Lo Pardal en col·laboració amb la Panera i el Museu Morera de Lleida.

Més de 1.700 firmes donen suport al manifest de Lo Pardal

Més de 1.700 persones, entre elles Josep Vallverdú, Enric Casasses o Jaume Pont, han firmat un manifest que reivindica la celebració oficial per part de la Generalitat del centenari del naixement de Guillem Viladot. “Quan ens toquen el territori, ens enfadem”, reconeix el director de Lo Pardal, Pau Minguet, però afegeix que la dimensió d’aquest artista inclassificable va més molt més enllà dels límits de Ponent. Cultura assegura, per la seua part, que se sumarà a l’homenatge, però per a Minguet “que ens ofereixin subvencions a què hauríem pogut optar l’any passat no és organitzar un centenari” que, d’altra banda, tenen “perfectament programat”.

Guillem Viladot

Guillem ViladotXAVIER SANTESMASSES

tracking