SEGRE

CINE ANIMACIÓ

Gallardo, trajectòria de premi

Animac distingirà els cinquanta anys de carrera del dibuixant i narrador gràfic lleidatà || A la 26a edició del certamen, del 3 al 6 de març a la Llotja

Il·lustració de Gallardo per a una portada de la revista ‘New Yorker’.

Il·lustració de Gallardo per a una portada de la revista ‘New Yorker’.ANIMAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La 26 edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya Animac, que se celebrarà a Lleida del 3 al 6 de març (i online del 4 al 13), distingirà amb el Premi Trajectòria 2022 el dibuixant i il·lustrador gràfic lleidatà Miguel Gallardo (1955). En un comunicat, Animac va justificar ahir aquest guardó “per la seua brillant i fructífera carrera com a il·lustrador i narrador d’històries gràfiques i per la seua genialitat a l’hora d’expressar-se a través dels seus personatges”. En paraules de la directora d’Animac, Carolina López, “Gallardo és un dibuixant clau del nostre país i les seues imatges, en forma de cartells, llibres, còmics i fins i tot animacions, formen part de la nostra cultura i transcendeixen les nostres fronteres.

Gallardo porta gairebé cinquanta anys de professió, al llarg dels quals ha donat vida i color a personatges i entorns de tot tipus, i ha demostrat que és un extraordinari dibuixant, un mestre del color i que la seua imaginació és prodigiosa”. López també va avançar que durant les sessions d’Animac a la Llotja, el foyer del teatre acollirà una exposició de dibuixos originals de l’artista, organitzada en col·laboració amb el Museu d’Art Morera i fruit de la donació d’obres del mateix Gallardo a la pinacoteca lleidatana el juny del 2020. Per això, la directora del certamen es va mostrar “il·lusionada” al poder retre homenatge a un “amic d’Animac i un dels més destacats artistes lleidatans, l’obra del qual es troba avui al fons artístic del Museu Morera”.

Al mateix comunicat, Miguel Gallardo va agrair el premi donant “gràcies per aquest honor; em sento un privilegiat per poder fer el que més m’agrada, privilegiat perquè Animac em concedeixi el Premi Trajectòria 2022, i que això sigui a Lleida, per a mi té un valor afegit i molt emotiu”.Gallardo ha participat en diverses ocasions en l’Animac, tot i que ara fa uns anys que no visitava el certamen.

Del còmic i la publicitat al cine d’animació

Des dels seus inicis als anys setanta, Gallardo ha passat pel món del còmic, la publicitat i la il·lustració fins i tot el cine d’animació. A més d’un dels creadors clau del còmic underground espanyol –amb el seu cèlebre Makoki–, Gallardo és també autor de la novel·la gràfica María y yo (2007, Premi Nacional de Còmic de la Generalitat), que narra les aventures i viatges amb la seua filla, que té el trastorn de l’espectre autista. El 2010 va convertir aquesta història familiar al curt d’animació El viaje de María.

Il·lustració de Gallardo per a una portada de la revista ‘New Yorker’.

Il·lustració de Gallardo per a una portada de la revista ‘New Yorker’.ANIMAC

tracking