SEGRE

ART ENOLOGIA

L'idil·li de Guinovart i el vi

Una pintura de l'artista d'Agramunt, etiqueta per al celler Jean Leon del Penedès || Exposició 'Ser vinya', amb vuit de les seues obres fins al 15 de febrer

Maria Guinovart i Mireia Torres, al celler Jean Leon davant del quadre ‘Els ceps i la nit’ de Guinovart.

Maria Guinovart i Mireia Torres, al celler Jean Leon davant del quadre ‘Els ceps i la nit’ de Guinovart.JEAN LEON

Creat:

Actualitzat:

En paraules de Josep Guinovart (1927-2007), “el vi sempre ha estat per a mi una cançó molt pròxima”. Així ho recordava el mes passat la filla de l’artista, Maria Guinovart, en la inauguració al celler Jean Leon, a Torrelavit (Alt Penedès), de l’exposició Ser vinya, amb obres de l’artista barceloní amb arrels a Agramunt. Una de les seues últimes creacions abans de la seua mort, la pintura sobre fusta Els ceps i la nit, ha estat elegida per decorar l’etiqueta del nou Vinya La Scala, un gran reserva del 2015 d’aquest celler del Penedès.

L’exposició mostra fins al 15 de febrer vuit pintures – cedides per col·leccionistes privats, cellers i el mateix Espai Guinovart– que deixen constància de l’afició i el coneixement que tenia l’artista sobre el món del vi, que ell considerava “ferment de vida”, juntament amb la terra i la vinya, i que el reconnectaven amb les arrels de la seua Agramunt adoptiva. Val a recordar també l’estret vincle que va mantenir l’artista amb un altre celler, el Celler Mas Blanch i Jové a la Pobla de Cérvoles –família amb arrels a Agramunt–, i que va inspirar la iniciativa de la Vinya dels Artistes. Jean Leon és un celler fundat el 1963 per l’emprenedor càntabre Ceferino Carrión (1928-1996), que va arribar a ser un personatge referent al Hollywood dels anys 50 i 60 i la vida de pel·lícula del qual va retratar l’escriptor Martí Gironell a la novel·la La força d’un destí, Premi Ramon Llull 2018.

Adquirida el 1994 per la família Torres, el celler pinta des d’aleshores els seus caldos més apreciats amb etiquetes d’artistes com Subirachs, Tàpies, Hernández Pijuán o Mariscal. Guinovart repeteix experiència, ja que ja va decorar una d’aquestes etiquetes en vida el 1996.

Viladot, de la capital del Sió a la Fundació Vila Casas de Barcelona

Guillem Viladot, un altre personatge cultural referent d’Agramunt, visitarà al maig Barcelona en una de les primeres cites anunciades de la commemoració del centenari del seu naixement.

La Fundació Vila Casas s’afegirà a l’esdeveniment amb l’exposició L’experimentació incessant, del 20 de maig al 2 d’octubre als Espais Volart, comissariada per Pau Miguet, el director de la Fundació Viladot Lo Pardal. Un acte institucional el 29 de gener a Agramunt obrirà els actes del centenari, sense el segell oficial d’Any Viladot per la negativa de la Generalitat.

tracking