SEGRE

CINE FESTIVAL

La pel·lícula 'Alcarràs', de Carla Simón, competirà a la Berlinale

Rodada en plena pandèmia a les comarques de Lleida amb actors no professionals

Albert Bosch, de 18 anys, i Xènia Roset, de 13, durant el rodatge d’una escena d’‘Alcarràs’ a Sucs.

Albert Bosch, de 18 anys, i Xènia Roset, de 13, durant el rodatge d’una escena d’‘Alcarràs’ a Sucs.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Berlinale va anunciar que Alcarràs, la segona pel·lícula de Carla Simón, competirà a la secció oficial del festival que se celebrarà del dijous 10 de febrer al diumenge 20 de febrer. La directora tornarà al festival cinc anys després de ser doblement premiada pel seu debut, Estiu 1993. “Aquesta és una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc, però també un drama sobre les perpètues tensions generacionals, la superació de les antigues tradicions i la importància de la unitat familiar en temps de crisi”, va explicar la directora catalana després de conèixer la nominació del seu últim film.

El repartiment d’Alcarràs està format per actors no professionals de les terres de Lleida i treballadors de la zona, després d’un llarg procés de càsting, que va durar més d’un any. El guió, en el qual ha participat la mateixa directora, explica la història de la família Solé. Després de dècades conreant la mateixa terra, es reuneixen per a una última collita ja que els propietaris del terreny volen abandonar el negoci agrícola.

Simón coneix bé Alcarràs, ja que tota la seua família materna resideix en aquesta població lleidatana. El projecte, malgrat l’escull que va suposar rodar en plena pandèmia, compta amb un llarg recorregut en festivals i premis, entre els quals destaquen el premi CNC al Millor Projecte, atorgat en el marc del Torino Film Lab (2018); el premi Eurimages al desenvolupament obtingut al mercat de coproducció de Berlín (2019), i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat en el marc del Festival de Canes 2019. El president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, va felicitar públicament la cineasta i la productora per la selecció.

“A través de la ficció s’explica al gran públic com s’està duent a terme la transformació econòmica de les comarques de Lleida, l’actual període de transició que viu el camp lleidatà. Que la realitat del camp lleidatà tingui presència en un esdeveniment mundial com la Berlinale és un premi per a tots nosaltres”, va escriure Talarn a les seues xarxes socials. El president va desitjar a la directora “repetir els èxits aconseguits amb Estiu 1993”.Alcarràs serà la segona pel·lícula rodada en català, “en lleidatà”, com va matisar la directora, que es projectarà en el prestigiós festival de cine de Berlín en 22 anys, després que Agustí Villaronga hi presentés El mar l’any 2000.El rodatge no ha estat fàcil.

El càsting es va allargar més d’un any per la dificultat de trobar actors no professionals d’un perfil molt concret i que parlessin en la variant dialectal pròpia de les comarques de Lleida i el rodatge es va haver d’ajornar per la pandèmia. Una de les escenes de la pel·lícula recrea una festa major i es va rodar a Sucs el mes de juny passat. Va ser l’únic dia que van poder fer fotos del rodatge

‘Alcarràs’ es va rodar en diferents localitats de les comarques del Segrià i el Pla d’Urgell

La productora té prevista l’estrena d’‘Alcarràs’ en cines aquesta primavera

També optarà a guanyar l’Os d’Or Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta, que transporta l’espectador fins a la sala Bataclan de París la nit dels atemptats terroristes del 2015, a través d’una parella de supervivents.

Aquestes dos produccions catalanes compten amb la participació de TV3.

Albert Bosch, de 18 anys, i Xènia Roset, de 13, durant el rodatge d’una escena d’‘Alcarràs’ a Sucs.

Albert Bosch, de 18 anys, i Xènia Roset, de 13, durant el rodatge d’una escena d’‘Alcarràs’ a Sucs.AMADO FORROLLA

tracking