SEGRE

PATRIMONI DOCUMENTS

La història de Castelló de Farfanya, al descobert

Cedeixen a l'ajuntament un llibre de comptes del segle XVI

Els documents havien estat custodiats des de fa cinquanta anys per la família de Ferran Grau.

Els documents havien estat custodiats des de fa cinquanta anys per la família de Ferran Grau.AJUNTAMENT DE CASTELLÓ DE FARFANYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Castelló de Farfanya ha rebut un llibre del segle XVI que, entre altra informació, conté actes del Consell General del poble i un inventari de totes les possessions del castell. Així ho va explicar ahir l’acalde d’aquest municipi de la Noguera, Omar Noumri, que va ressaltar la importància d’aquesta incorporació de fons que, “després de ser transcrits per complet, podrien donar veritables sorpreses per a la història local”. Durant els últims cinquanta anys, el material ha format part de la col·lecció familiar de Ferran Grau, fill de Castelló de Farfanya que actualment resideix a Lleida.

Algunes de les troballes més destacades d’aquest llibre històric són les referències a càrrecs com el paer en cap o el paer segon, fet que, segons Noumri, “podria propiciar el reconeixement de la Paeria de Castelló de Farfanya”. El material recull tota mena d’informació administrativa des del 1516 fins al 1580, com multes i casos d’excomunió. Els fons també inclouen un segon llibre amb un cadastre de l’any 1814, en el qual apareixen totes les possessions rurals dels veïns de l’època.

Després d’un primer acord de cessió temporal que va tenir lloc el mes de desembre passat, està previst que la donació acabi després del ple ordinari que se celebrarà la setmana que ve.

tracking