SEGRE

OBITUARI ARTISTES

Adeu a Miguel Gallardo, un mestre del còmic

El món de la cultura plora la mort del dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, dilluns als 66 anys || Després d'una dura batalla contra un tumor cerebral que li van detectar fa dos anys

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món cultural va plorar ahir la desaparició als 66 anys de l’historietista lleidatà Miguel Gallardo, un dels noms clau del còmic underground espanyol, recordat per ser el pare del mític Makoki. Nascut a Lleida el 1955, Gallardo (com ja va informar SEGRE) va morir dilluns a Barcelona després d’una batalla contra el tumor cerebral que li van detectar el febrer del 2020. El dibuixant i il·lustrador va morir a casa envoltat dels seus éssers estimats, va informar la seua agent literària, Txell Torrent.

Aquesta va destacar que “Gallardo no només ha estat un pilar de les vinyetes espanyoles per haver creat el 1977 Makoki –amb Juanito Mediavilla–, sinó que a més va tenir un paper determinant en el fet que veiés la llum la revista El Víbora, conclave contracultural per antonomàsia”. Als 90, Gallardo va tenir una prolífica carrera com a il·lustrador per a la premsa nacional i internacional (La Vanguardia, The New Yorker). Encara que el reconeixement per al gran públic, més enllà del lector de còmic, li va arribar ja superada la barrera dels cinquanta, amb la publicació el 2007 de María y yo, memòria gràfica en la qual narra la seua relació amb María, la seua filla autista, un èxit de vendes i traduïda a deu idiomes.

Nazario, que va formar part d’El Víbora als anys 80, va recordar ahir que Gallardo “era l’únic que posava una mica de seny en aquella redacció on regnava la bogeria”. “Va ser sempre un professional, amb una capacitat de treball enorme i una gran entrega, mentre que la majoria érem caòtics i sense ordre”, va rememorar el dibuixant sevillà. Aquesta capacitat li va permetre moure’s perfectament en ambients diferents, del còmic underground en publicacions “respectades”.Entre altres mostres de condol, el Gremi de Llibreters va lamentar la mort del dibuixant, recordant que va ser Premio Nacional de Còmic el 2008 i Gran Premi Barcelona el 2014.

Des de l’ajuntament de la capital catalana, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va lamentar la seua desaparició i va remarcar que la setmana passada el consistori va proposar concedir-li la Medalla d’Or al mèrit cultural “pel seu llegat gràfic de valor incalculable”. També va expressar el seu dolor per la mort de Gallardo la presidenta del Parlament, Laura Borràs. A la seua Lleida natal, van expressar tristesa per la defunció el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, i el Museu Morera (vegeu el desglossament inferior), així com la mostra de cine d’animació Animac, que la setmana vinent tenia previst entregar-li el premi a la trajectòria (vegeu el desglossament superior, a la dreta).

El seu llegat, en un lloc destacat al futur Morera

El director del Museu Morera, Jesús Navarro, va lamentar ahir la pèrdua d’“un dels dibuixants més importants del país i un referent inqüestionable de la generació d’autors del còmic underground català dels anys 70 i 80”. En un comunicat, la pinacoteca va recordar que Gallardo va donar a la Paeria el juny del 2020 “un fons artístic i documental de gairebé 1.500 peces per al Museu Morera. Un excepcional conjunt d’originals i reproduccions que configuren un recorregut per la seua extensa carrera en el món del còmic, la il·lustració, el cartellisme i la publicitat”.

Navarro va assegurar que aquest fons tindrà “un lloc destacat” a la futura seu del Museu d’Art de Lleida. Per la seua part, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, va tenir paraules de reconeixement per a un “artista en majúscules” i d’agraïment per una donació amb què “el Museu Morera podrà compartir la seua obra amb els ciutadans”.

En l’últim títol publicat, feia broma sense drama sobre el tumor

En la seua última obra, Algo extraño me pasó camino a casa (Astiberri, 2020), Gallardo va narrar sense gens de drama tot el procés que va haver de viure quan li van detectar i van extirpar un tumor cerebral el febrer d’aquell any (a dalt, una de les vinyetes del llibre).

Va apuntar llavors que aquest era un “quadern d’un viatge que no volia haver fet”, unes pàgines en què bromejava sobre el tumor que es va creuar en la seua vida i al qual va batejar com “el boniato”, i pel qual va rebre tractaments de químio i ràdio. Llavors va adoptar la gosseta Kala, les aventures de la qual ha plasmat a la novel·la gràfica El gran libro de los perros, que Astiberri publicarà el mes que ve.

L’artista rebrà l’homenatge d’Animac a títol pòstum

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya Animac va expressar ahir en un comunicat el dolor per la pèrdua del dibuixant, a qui la setmana que ve tenien previst atorgar-li el premi a la trajectòria de l’actual edició.

El guardó s’entregarà així a títol pòstum a l’acte de clausura del certamen, el diumenge 6 de març a la Llotja. L’Animac també li retrà homenatge, de forma conjunta amb el Museu Morera, amb una exposició al foyer del teatre d’una selecció de les obres originals i reproduccions que l’artista va donar a la Paeria el 2020, que podrà veure’s a partir del dijous dia 3.

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.JORDI ECHEVARRIA

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.

El dibuixant i il·lustrador lleidatà Miguel Gallardo, en una foto d’arxiu amb un dels seus cartells.JORDI ECHEVARRIA

tracking