SEGRE

LITERATURA PROMOCIÓ

Itinerari per recordar a Ivars Maria-Mercè Marçal

Identificaran edificis i espais relacionats amb la poeta || Projecte de Diputació i ajuntament, amb fons europeus

El mural pintat a l’escola Mare de Déu de l’Horta.

El mural pintat a l’escola Mare de Déu de l’Horta.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diputació de Lleida ha posat en marxa un projecte per dissenyar l’itinerari cultural i literari de Maria-Mercè Marçal al municipi d’Ivars d’Urgell, on va nàixer el 1952. Aquesta inciativa ideada per recordar i promocionar la vida i obra de l’escriptora, que va morir quan només tenia 46 anys, consisteix a crear i senyalitzar una ruta literària per aquesta població del Pla d’Urgell a fi de donar a conèixer el seu llegat, posant la literatura i el paisatge que va acompanyar la creadora al servei del lector. La ruta transcorrerà pels principals llocs de referència d’Ivars i vinculats amb Marçal.

Així inclourà Can Salvador, la casa on va viure; l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta, l’escultura que es va inaugurar el 1998 en honor a la poeta i que és obra de Xavier Marcè, el centre històric de la població i el Fòrum Maria-Mercè Marçal, entre altres punts d’interès vinculats d’alguna manera amb l’autora de Bruixa de dol i La passió segons Renée Vivien, entre moltes altres obres. Cada espai serà degudament senyalitzat, adequant un element informatiu amb dades de la seua biografia, així com amb la inclusió d’una selecció dels seus textos i poesies.Aquesta iniciativa, que s’inclou en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni, està cofinançada amb fons Feder a través de la diputació de Lleida i l’ajuntament d’Ivars d’Urgell, amb un import d’adjudicació de 27.526,27 euros

Se senyalitzarà des de la casa en la qual va viure, Can Salvador, a l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta

Val a recordar que un dels últims elements per recordar l’escriptora que s’han incorporat al municipi és el mural que van confeccionar l’abril de l’any passat alumnes de l’escola Mare de Déu de l’Horta d’Ivars d’Urgell, en el marc del projecte Apadrinem el nostre patrimoni del Servei Educatiu del Pla d’Urgell. Per aconseguir que la figura de Maria-Mercè Marçal tingués una presència més real en el disseny del mural, la iniciativa va comptar amb la col·laboració de l’artista local Swen Schmitz, que va pintar uns murals en dos parets de l’edifici de l’escola com a reconeixement a l’obra i la figura de l’escriptora, una de les poetes més importants de les lletres catalanes.

Schmitz va iniciar el seu treball amb l’ajuda dels alumnes més petits de l’escola per, posteriorment, finalitzar la seua obra en solitari.

tracking