SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES PATRIMONI

Comediants estrenarà la seua obra 'romànica' a Mur al juny

Tres funcions els dies 4 i 5, dos anys després del previst, per la pandèmia

Imatge promocional de l’espectacle amb actors de Comediants, amb el castell de Mur al fons.

Imatge promocional de l’espectacle amb actors de Comediants, amb el castell de Mur al fons.COMUNICANT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell comarcal del Pallars Jussà va informar ahir de la posada a la venda de les entrades (portal pallarsclik.com) per poder gaudir a la col·legiata i el castell de Mur, el 4 i 5 de juny, de l’espectacle Mur, guspira del MNAC, a càrrec de la companyia Comediants. Es tracta del muntatge especial amb què estava previst culminar l’1 i 2 de maig del 2020 la commemoració del centenari del primer arrancament de pintures murals romàniques al Pirineu català. L’espectacle, que Comediants va presentar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el novembre del 2019, es va acabar suspenent per culpa de la pandèmia, en ple confinament ara fa dos anys.

El muntatge teatral de Comediants té com a objectiu fer reviure en els escenaris originals el procés d’arrancament i posterior venda de les pintures romàniques de l’absis de la col·legiata de Mur el 1919 (vegeu el desglossament), uns fets que van ser determinants en els anys següents per a la campanya de la Mancomunitat de Catalunya de preservació i protecció d’altres pintures murals romàniques del Pirineu català, entre les quals les de la Vall de Boí, actualment conservades i exhibides al MNAC. Així, està previst que la companyia teatral acompanyi els espectadors en una acció itinerant i participativa que suposarà un viatge al passat recorrent en grup tres escenografies diferents entorn del castell i la col·legiata. L’espectacle, amb una funció el dissabte 4 de juny i dos el diumenge 5, comptarà amb música en directe i la participació de 33 persones, entre elles diversos actors i actrius locals.

Del Jussà a un museu a Boston

L’estiu del 1919, el marxant d’art Ignasi Pollak va comprar al rector de Santa Maria de Mur les pintures de l’absis de la col·legiata, que van ser arrancades amb la tècnica de l’strappo. Traslladades a Barcelona, les va adquirir el col·leccionista Lluís Plandiura, que el 1921 les va enviar a Nova York, on van ser venudes al Museu de Belles Arts de Boston, on s’exhibeixen avui dia. El president del consell del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, va expressar “satisfacció per poder tornar a programar per fi aquest esdeveniment a l’entorn espectacular de Mur”.

tracking