SEGRE

CULTURA

El rastre del carlisme a la Segarra històrica del segle XIX, en una guia literària

Jaume Moya presenta avui el llibre a Guissona

L’autor, Jaume Moya, davant de la façana de l’església de Guissona.

L’autor, Jaume Moya, davant de la façana de l’església de Guissona.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat, polític i activista social barceloní establert a la Segarra Jaume Moya (1972) acaba de publicar el llibre De carlinades per la Segarra històrica (Ed. Fonoll), un volum amb un centenar de fotos i tres mapes que permet resseguir, poble a poble, el rastre del carlisme en aquesta comarca històrica, que comprenia part de l’Urgell, la Conca de Barberà, l’Anoia, el Bages i les Garrigues. Un moment històric poc conegut però molt present tant en el caràcter de la gent del territori i en el patrimoni històric i monumental de la zona.

El volum, de 250 pàgines i editat amb el suport de l’Associació del Patrimoni Cultural i Artístic de Torà, s’estructura en quatre capítols cronològics que abracen des del moment previ a les guerres carlines fins al seu final, en una àmplia forquilla que va de l’any 1820 al 1876. En total, Moya descriu un centenar d’històries que es poden recórrer en forma d’itinerari en aquest llibre guia sobre el segle XIX en aquest territori. L’autor té previst presentar-lo avui (19.00 h) a la biblioteca pública de Guissona, en un dels actes de la setmana de Sant Jordi en aquesta localitat.

Per a Moya, no és que el nou règim liberal fos pitjor o millor, era senzillament que aquella gent i els seus pares i avis sempre l’havien viscut així. La frase “sempre ha estat d’aquesta manera” defineix encara avui la forma de fer les coses de la gent de la Segarra. L’autor afirma que “els carlins no s’expliquen tant per una o una altra ideologia sinó per una actitud davant de la vida: mantenir el que sempre hem tingut”.

D’aquesta manera, Moya viatja en aquest llibre de poble en poble a la recerca d’històries i personatges que canviarien per sempre la manera de pensar i fer d’aquest territori.

tracking