SEGRE

ART LITIGI

Suspenen el judici del cas Sixena al no poder ser citat l'exconseller Puig

La vista oral a Osca, també contra Santi Vila, s'ha fixat ara per al 5 d'octubre

L’exconseller Santi Vila, després de la declaració al jutjat el 2018.

L’exconseller Santi Vila, després de la declaració al jutjat el 2018.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La magistrada del jutjat penal número 1 d’Osca va decidir suspendre ahir el judici que s’havia de celebrar avui contra els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig pel cas Sixena al constatar que la justícia belga no havia pogut notificar encara a aquest últim l’inici de la vista oral. Lluís Puig resideix a Bèlgica per la seua implicació en el procés de l’1-O. Segons va informar ahir mateix el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó, la jutge ha tornat a fixar la data de la vista per al proper 5 d’octubre.

Segons fonts judicials, amb la suspensió i ajornament del judici es pretén evitar que Puig pugui recórrer al Tribunal Constitucional o a instàncies jurídiques europees per una presumpta violació dels seus drets i que aquest recurs pogués suposar l’anul·lació del procediment judicial al tribunal oscenc. Val a recordar que Vila i Puig van ser denunciats el setembre del 2017 per l’advocat Jorge Español per desobediència al no atendre l’ordre judicial d’entrega al monestir de Sixena de les obres d’art adquirides per la Generalitat els anys 80 i 90, i bona part de les quals es conservaven i exposaven al Museu de Lleida. A la querella es va sumar el govern d’Aragó, però es va retirar al cap d’uns dies justificant que no volia actuar penalment contra la Generalitat.

Finalment, el centenar de peces es van traslladar al monestir oscenc en el marc de la polèmica operació al museu lleidatà l’11 de desembre del 2017, amb entrada inclosa de la Guàrdia Civil a la pinacoteca i en plena intervenció de la Generalitat per l’article 155 de la Constitució.En el judici, el fiscal demana per a Vila i Puig una multa entorn dels 6.000 euros, que indemnitzin el govern d’Aragó per les despeses del trasllat de les obres de Lleida a Sixena i la seua inhabilitació per exercir càrrecs públics durant dos anys. L’acusació particular, impulsada per l’advocat Jorge Español, eleva la pena econòmica a 99.000 euros en el cas de Vila i 66.000 en el de Puig.Després de la declaració al jutjat l’abril del 2018, a la qual només va assistir Santi Vila, aquest va haver d’entregar el 2019 les escriptures del seu pis de Figueres com a aval de la fiança que se li va sol·licitar, de 216.000 euros. Per la seua part, Puig va haver de dipositar una fiança de 88.000 euros, que va reunir gràcies a la caixa de resistència independentista, un suport que li va ser negat a Vila.

tracking