SEGRE

EXPOSICIÓ INAUGURACIÓ

Guillem Viladot i Toni Prim, un 'diàleg' a través de la càmera

El fotògraf lleidatà exhibeix a Lo Pardal d'Agramunt retrats del poeta visual

El fotògraf lleidatà Toni Prim (al centre), ahir a la inauguració de l’exposició a Lo Pardal.

El fotògraf lleidatà Toni Prim (al centre), ahir a la inauguració de l’exposició a Lo Pardal.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala d’exposicions de Lo Pardal, la seu de la Fundació Guillem Viladot d’Agramunt, va inaugurar ahir la mostra Guillem. Retrats a Riella 1989-1992, una selecció de retrats del poeta visual i escriptor de la capital del Sió, obra del fotògraf lleidatà Toni Prim. L’exposició, que podrà visitar-se fins a l’11 de juny, forma part del calendari d’activitats commemoratives al llarg d’aquest 2022 del centenari del naixement de l’artista de Riella, el nom simbòlic amb què va batejar el seu Agramunt natal.

La mostra reuneix imatges que Prim va captar el 1989 a Agramunt i, tres anys després, al seu estudi fotogràfic a Lleida. L’autor de les imatges va explicar que Viladot, mort el 1999, “era un personatge extraordinari de qui vaig aprendre molt” i va revelar que “la característica comuna de les fotografies –moltes de les quals inèdites– és que ell dirigia molt, malgrat donar-me la llibertat de fotografiar-lo com jo volgués, i això va crear un diàleg especial entre nosaltres”. Prim va comentar que va fotografiar Viladot en una etapa de la seua carrera dedicada a especialment als retrats, en què va captar la imatge de persones rellevants de Lleida del món cultural.

L’artista d’Agramunt va escriure un article dedicat a l’acte narcisista de posar-se davant d’una càmera i, arran d’aquest escrit, van establir relació. Viladot va convidar Toni Prim a Agramunt, on li va explicar el mite de Riella i van passejar pels camins, el cementiri, entre la boira..., el que l’artista denominava els gegants del Quixot (les sitges de pinso), i llavors van dur a terme la primera sèrie de fotos. El 1992, Prim va convidar Viladot al seu estudi de Lleida per portar a terme unes fotos per a una col·laboració del Grup SEGRE.

L’exposició està formada per setze retrats.El director de Lo Pardal, Pau Minguet, va reconèixer que l’“Any Viladot és frenètic” i es va mostrar molt satisfet de vincular tota la programació d’Agramunt amb Guillem Viladot i de poder comptar amb algunes de les fotografies que Toni Prim va fer a l’artista en dos moments de la seua vida. La regidora Cultura, Amanda Cardona, va dir que “és un orgull poder celebrar l’Any Viladot amb moltes activitats, tant des de la fundació com des de l’ajuntament i diferents entitats, que posa en relleu l’artista, l’escriptor, el poeta i el farmacèutic alhora que posa el focus a Agramunt, la seua Riella”.

tracking