SEGRE

PATRIMONI JORNADES

El llegat jueu, a la UdL

Acull una mostra efímera amb 43 peces trobades a la Cuirassa || Un pedestal de tenalla únic a la Península, peça estrella

La sala Víctor Siurana va acollir l’exposició ‘Efímera. Recuperant la Cuirassa’.

La sala Víctor Siurana va acollir l’exposició ‘Efímera. Recuperant la Cuirassa’.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida va acollir ahir l’exposició Efímera. Recuperant la Cuirassa, una mostra d’un sol dia que va incloure 43 peces rescatades pels serveis d’arqueologia municipals de la Cuirassa, el barri jueu medieval de Lleida. Va destacar un suport de tenalla en forma de maqueta, l’únic que s’ha trobat complet a la península Ibèrica.

La peça, que data de la primera meitat del segle XIII i va ser fabricada a Múrcia durant l’imperi almohade, està feta de ceràmica rovellada amb detalls vidrats en verd que reprodueixen la façana d’un pati andalús. Aquest suport acompanyava una tenalla almohada també elaborada amb ceràmica rovellada que s’ha recuperat per fragments.

El vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida, Joan Busqueta, va destacar que les peces exposades, que provenen d’una de les cases que es van cremar durant un atac a la Cuirassa al segle XIV, reflecteixen “la potència d’aquell barri jueu de Lleida” que, va afegir, “s’hauria de poder visitar amb més garanties al més aviat possible”.

La mostra es va emmarcar en una jornada sobre estudis i difusió del patrimoni històric jueu a Catalunya, La Cuirassa. Espai de memòria i riquesa patrimonial, que va tenir com a objectiu donar a conèixer el potencial científic i arqueològic d’aquest jaciment lleidatà.

tracking