SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

D'Almatret a l'Espai Companys del Tarròs, via Perpinyà

La vida política de Joan Arbonés, exiliat de la Guerra Civil, a través del seu fill

Laia Garcia (Espai Companys) i l’alcalde, David Vilaró, amb Joan Arbonés fill a la seua casa a Perpinyà.

Laia Garcia (Espai Companys) i l’alcalde, David Vilaró, amb Joan Arbonés fill a la seua casa a Perpinyà.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Museus i centres culturals acostumen a rebre tota classe de documentació i objectes que han d’analitzar i estudiar escrupolosament. Això li ocorre també a l’Espai Lluís Companys del Tarròs, al municipi de Tornabous (Urgell), com quan fa uns mesos va rebre una carta remesa a l’alcalde, David Vilaró, d’un veí de Perpinyà amb documents i articles fotocopiats de premsa i de llibres relacionats amb el president Companys. Es tractava de Joan Arbonés, natural d’Almatret, que es va veure obligat a exiliar-se a França amb la seua família durant la Guerra Civil perquè el seu pare, del mateix nom, va ser un dels impulsors en aquesta localitat del Segrià del Bloc Obrer i Camperol i va arribar a ser alcalde.

S’ha de destacar que, ja a l’exili, va participar en la fundació del Moviment Socialista de Catalunya. Joan Arbonés fill, ara nonagenari, va arribar a Perpinyà amb 16 anys. El seu pare va acabar treballant a la ciutat francesa al sector de la marroquineria.

Curiosament, el seu taller, al carrer Lebédoyère, va ser també durant molts anys un punt de trobada dels polítics catalans exiliats, com Manuel Serra i Moret, Josep Pallach i Josep Tarradellas, entre d’altres. Joan Arbonés fill es va relacionar amb aquestes personalitats gràcies al seu pare, i sempre ha ajudat a divulgar la història de Catalunya des de la seua Perpinyà adoptiva. Per aquesta raó va contactar amb l’Espai Lluís Companys i va mantenir durant uns mesos una relació epistolar amb l’alcalde de Tornabous i la tècnica de l’equipament cultural, Laia Garcia, que el van convidar a conèixer de primera mà aquest espai museístic dedicat a la figura, obra i època del que va ser president de la Generalitat entre el 1934 i el 1940, afusellat pel règim franquista al castell de Montjuic.L’avançada edat d’Arbonés –des de fa poc viu sol després de morir la seua esposa– va impulsar Vilaró a visitar-lo a la ciutat francesa per conèixer-lo personalment i entregar-li uns fullets de l’equipament i un llibre del municipi.Entre altres curiositats, Joan Arbonés els va explicar que a Perpinyà havia rebut classes de català de Sara Llorens, esposa del polític i escriptor Manuel Serra i Moret, president del Parlament a l’exili.

Serra va exercir d’alcalde de Pineda de Mar entre el 1914 i el 1923. Per això, Arbonés va cedir l’any 2009 material documental del seu fons personal per als actes de commemoració en aquesta localitat del Maresme del 125è aniversari del naixement de Serra i Moret.Vilaró va valorar de forma “molt positiva” la trobada amb Joan Arbonés, ja que els va permetre conèixer una mica més els moviments polítics de l’època. Fins i tot els va obsequiar amb uns llibres que passaran a formar part de l’Espai Lluís Companys.

L’alcalde de Tornabous també el va convidar a redactar el discurs de l’acte en record de l’afusellament de Lluís Companys, que es commemora cada 15 d’octubre.

tracking