SEGRE

CULTURA

"L'habitant de la Seu Vella": narra en una autobiografia els 12 anys que va viure a la Seu Vella de Lleida

Aquesta història dona origen al títol del llibre i és el punt de partida des del qual Varela explica tot un seguit de vivències personals viscudes durant la seva trajectòria en l'àmbit educatiu i polític

Vista de la Seu Vella de Lleida

Vista de la Seu Vella de LleidaTURISME DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mestre, escriptor i polític Josep Varela presenta 'L'habitant de la Seu Vella' (Pagès Editors). Es tracta d'una autobiografia on l'autor narra els 12 anys que va viure a la Seu Vella de Lleida amb la seva família, quan era petit. El seu pare, un picapedrer gallec, va ser contractat el 1950 per treballar en la reconstrucció del monument i, alhora, ser el vigilant del recinte. Aquesta història dona origen al títol del llibre i és el punt de partida des del qual Varela explica tot un seguit de vivències personals viscudes durant la seva trajectòria en l'àmbit educatiu i polític. En cadascuna d'aquestes etapes, l'autor fa comentaris i reflexions sobre els personatges més interessants -en un sentit o altre- que ha anat trobant pel camí.

El confinament del 2020 va portar Josep Varela (Besalú, 1943) a recordar el confinament viscut a la Seu Vella en la seva infància i adolescència, unes vivències que són el punt de partida del seu treball autobiogràfic on també hi té un pes molt important les experiències viscudes per l'autor durant la seva trajectòria en educació i política. 'L'habitant de la Seu Vella', amb pròleg d'Anna Caballé i editat per Pagès Editors, s'ha presentat aquest dimarts al mateix espai monumental on l'autor va viure durant 12 anys amb la seva família.  

Varela ha explicat que la seva principal motivació a l'hora d'escriure la seva autobiografia va ser la "por de morir i poder explicar la història", especialment als fills i nets. "I, quan expliques la història, aprofites per resumir el teu pensament", ha remarcat. "He estat director del Gili i Gaya i en un institut d'Arenys de Mar i, per tant, he tingut una certa vocació d'explicar les coses, aleshores també aprofito per explicar la història de les diverses etapes de la meva vida al Departament d'Ensenyament, al Parlament, a la Paeria, al Senat i al Consell d'Europa", ha afegit. "En aquestes diferents etapes, he anat aprenent i observant i he vist molta gent i tot això ho trasllado" a 'L'habitant de la Seu Vella', ha explicat l'autor.

El llibre arrenca amb l'experiència viscuda per Valera quan el 1950 es va desplaçar amb el seu pare i la seva mare a Lleida. Durant 12 anys van viure unes capelles gòtiques habilitades precàriament per habitatge, que hi ha al costat de la porta dels Apòstols de la Seu Vella. El seu pare va ser contractat per Regiones Devastadas i treballava en la reconstrucció del monument i, a la vegada, n'era el vigilant. Durant uns anys, Josep Varela va coincidir a la Seu Vella amb alguna companyia de militars que no acabava de marxar i, després, amb monges i capellans de la Casa d'Exercicis Espirituals, que començava les seves activitats, on hi ha ara la Canonja.

Relació amb els militars i les monges

L'autor ha explicat que 'Castillo principal' era com anomenaven la Seu Vella, ja que era l'adreça que constava a les cartes que rebien, i des d'on "baixaven a Lleida". Així mateix, ha repassat algunes anècdotes com ara que el claustre era l'espai on feia gimnàstica; que corria per damunt la muralla i travessava túnels; que va ser "la mascota" dels militars i que amb ells va aprendre a jugar a futbol, o que les monges van intervenir per evitar que l'expulsessin de l'institut després d'haver robat arròs d'una botiga per llençar-lo amb un canut.

Segons Varela, aquests 12 anys a la Seu Vella l'han ajudat a forjar una personalitat "molt independent" i "no sentir-se inferior", sempre des del respecte. "Em vaig haver d'espavilar aquí -a la Seu Vella- amb els meus pares que treballaven molt", ha exposat.  

Aquesta experiència insòlita és el punt d'arrencada del llibre, per explicar després tot un seguit de vivències personals molt diverses en el món de l'educació i la política, als quals ha dedicat una bona part de la seva trajectòria. Varela explica totes aquestes etapes i reflexiona sobre els personatges amb qui ha anat coincidint.

Durant la presentació de la seva autobiografia, Varela ha reconegut que li hagués agradat "moltíssim" ser alcalde de Lleida i s'ha mostrat convençut que si hagués optat a un tercer mandat ho podria haver aconseguit. "El partit no va tenir la paciència de deixar-me continuar", ha afirmat.

Josep Varela

Josep Varela i Serra va néixer a Besalú (Garrotxa) el 1943 però viu a Lleida des del 1950. Va ser catedràtic de matemàtiques d'institut des de 1973 i fins el 2012, any en què es va jubilar. Entre els anys 1976 i 1981 va exercir de director de l'Institut Samuel Gili i Gaya. També va ocupar la presidència de la Delegació d'Òmnium Cultural a Lleida del 1977 i fins al 1981.

En l'àmbit polític va ser cap dels serveis territorials de Cultura a Lleida (1981) i d'Ensenyament (1981-1992). Varela va ser regidor a la Paeria de Lleida i portaveu del grup municipal de CiU entre 1991 i fins al 1999. L'any 1992 va ser escollit diputat al Parlament i en el període 1996-2004 va exercir de senador i membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

Varela és autor de cinc llibres d'entrevistes -el primer dels quals va ser 'Converses a Lleida' (1988) i, el darrer, 'Memòria de Lleida' (2005)-. Autor, entre els anys 2008 i 2020, de biografies de Maria Rúbies, Eduard Aunós, Miquel Roig Nadal, Mn. Jesús Tarragona i Felip Solé Olivé.

tracking