SEGRE

PATRIMONI ARQUEOLOGIA

Descobreixen una nova torre al jaciment de Gebut

Les excavacions constaten que el poblat de Soses és més complex del que s'esperava || També troben un tram de muralla

Vista aèria del jaciment, que data d’entre els anys 800 i 200 aC.

Vista aèria del jaciment, que data d’entre els anys 800 i 200 aC.GIP-UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’última campanya arqueològica del Grup d’Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) al jaciment de Gebut a Soses ha posat al descobert una nova torre quadrangular de la primera edat de ferro, al segle VII aC, i un nou tram de muralla de divuit metres al nord de l’assentament. “Això ens demostra que hi va haver una ampliació del poblat ja en el moment preibèric, fora del que consideràvem la primera i única muralla. Això vol dir que l’assentament en aquell moment era més gran i complex del que pensàvem al principi”, va explicar la catedràtica de Prehistòria de la UdL i responsable de les excavacions, Natàlia Alonso, durant el balanç de la campanya d’aquest mes de juliol, que s’ha portat a terme en el marc del curs d’Arqueologia Ibèrica de la Universitat d’Estiu.

L’equip, format per una quinzena d’estudiants i membres del GIP, també va documentar l’extensió total del mur d’escarpa de la fossa a l’oest d’aquest Oppidum– poblat fortificat en alt d’un turó –, en una extensió de quaranta-cinc metres. Aquesta paret ubicada en la part interior de l’obra defensiva té a la zona més ben conservada una altura de 3,5 metres, dels cinc que faria com a mínim fins al peu de la muralla.Sobre l’antiga fossa, els treballs es van centrar en la zona de forns de calç descoberts l’any 2021, posteriors a l’ocupació del poblat en època ibèrica. Així, van excavar una extensa rasa de 27 per 7 metres i fins una profunditat de tres metres, plena de runa de la producció de calç que es duia a terme als forns.

Encara que l’excavació no està finalitzada, Alonso considera que “es tracta segurament d’una gran instal·lació que, de moment, podem datar d’una antiguitat no anterior a l’època romana”.

tracking