SEGRE

FOTOGRAFIA ARTISTES

“M'apassiona inventar històries”

El lleidatà Jordi Bernadó exposa al MNAC els seus retrats de figures rellevants || Assegura que “la fotografia és una excusa per moure'm pel món”

El fotògraf lleidatà Jordi Bernadó firma aquest estiu una de les exposicions temporals al MNAC.

El fotògraf lleidatà Jordi Bernadó firma aquest estiu una de les exposicions temporals al MNAC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La fotografia és una excusa per moure’m pel món, conèixer gent. La meua passió és inventar-me històries, i la fotografia m’ho permet”, afirma Jordi Bernadó, que al juny va captar una imatge de 2.292 persones al Liceu buscant la identitat de Barcelona i aquest estiu exposa al MNAC els retrats d’ID Project. Jordi Bernadó (Lleida, 1966) va iniciar estudis d’Arquitectura a Barcelona però el 1993 va guanyar una Beca Fotopress, la qual cosa el va portar a deixar la carrera per dedicar-se professionalment a la fotografia.

Establert a la capital catalana, des d’aleshores ha guanyat un premi Laus i el Photoespaña, a més d’haver exposat els treballs a Espanya, França, Itàlia, l’Argentina o el Japó. El Centre d’Art la Panera de Lleida compta amb obra seua procedent de la seua participació en la Biennal Cristòfol 2004, que forma part del fons d’art del Museu Morera. Aquest estiu, els projectes al Liceu i al MNAC l’han portat a enfrontar-se al “repte del retrat”, com ell mateix ho ha definit.

ID Project és una sèrie de retrats amb destacades personalitats: Woody Allen el primer, el 2015, seguit de premis Nobel, escriptores, activistes, científics.. No sap quin lloc del món elegiria per al seu propi retrat, però li agraden “els llocs que són una història” i només per això Bernadó va viatjar a Somalilàndia, el país que no és reconegut per cap altre, i l’il·lusiona visitar Bir Tawil, la regió sense amo entre Egipte i el Sudan. Bernadó afirma que, encara que l’arquitectura ha “modelat” la seua manera de mirar, no acabarà la carrera per molt que la seua mare “ho continuï esperant”, fa broma.

“Del fet d’acompanyar de petit el meu pare els diumenges a passejar i fer fotos, em va quedar que la fotografia serveix per viatjar”, afegeix.

Fotografiarà illes del Pacífic Sud en perill per encàrrec de l’ONU

Entre els seus projectes, Bernadó esmenta un encàrrec de l’ONU per explicar la història de les illes del Pacífic Sud que estan en risc de desaparició per la pujada del mar, que es presentaria a la Conferència pel Canvi Climàtic 2023 a Dubai i, “si tot va bé, perquè sempre hi ha coses que no surten”, apunta el fotògraf, un altre projecte que està preparant amb l’ajuntament de Madrid. Assegura que ha utilitzat la mateixa càmera des que va començar el 1993, una de gran format amb una sola òptica, perquè “la tècnica no és la meua obsessió”.

tracking