SEGRE

PUBLICACIONS NOVETAT

Passió pels neandertals

La mestra lleidatana Teresa Sans firma un llibre sobre aquesta espècie “absorbida” per l''Homo sapiens' || 'Nara, la neandertal', entre ficció i divulgació

La lleidatana Teresa Sans Foix, amb el llibre ‘Nara, la neandertal’.

La lleidatana Teresa Sans Foix, amb el llibre ‘Nara, la neandertal’.

Creat:

Actualitzat:

La mestra lleidatana Teresa Sans Foix (Verdú, 1953) acaba de publicar el llibre Nara, la neandertal, un volum autoeditat a través de l’editorial Fonoll de Juneda en què ha invertit vuit anys d’investigació arqueològica fruit de la seua passió per les èpoques més pretèrites de la història humana. El llibre conjuga de forma singular un relat de ficció amb material divulgatiu de fins a sis jaciments arqueològics de tot Catalunya, de “quan els sàpiens i els neandertals coexistien en aquestes terres fa uns 40.000 anys”. Sans explica que “fins no fa gaire, la teoria més acceptada és que els neandertals es van extingir, però ara es fa servir millor l’expressió que en realitat aquesta espècie va ser absorbida pels sàpiens.

De fet, tots els éssers humans euroasiàtics portem entre un 2% i un 4% de genomes neandertals”. La seua passió pels orígens de l’ésser humà l’ha portat a crear un relat fictici protagonitzat per la Nara, la filla d’una família neandertal que viu en un clan amb tres famílies més. El relat li serveix per recrear com podia ser la vida quotidiana d’aquest grup prehistòric fa uns 40.000 anys.

Però aquesta mestra, llicenciada en Història de l’Art, no ha volgut quedar-se en la simple novel·la sinó que el llibre aporta, fruit de vuit anys d’investigació, un bon nombre de dades i troballes dels jaciments de coves de Serinyà (Pla de l’Estany), cova dels Ermitons (Garrotxa), coves del Toll de Moià (Moianès), abric Romaní de Capellades (Anoia), cova del Gegant de Sitges (Garraf) i en especial la roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgai (Noguera). Sans també ha viatjat a jaciments de França i Alemanya per completar aquest exhaustiu estudi divulgatiu. El llibre incorpora també una completa cronologia i un apartat amb dades i direccions de museus i parcs arqueològics que conviden així el lector a visitar-los “per poder entendre els nostres avantpassats”.

A més, al capítol final, l’autora llança una reflexió sobre “el gran repte que té avui davant seu l’espècie Homo sapiens: superar aquesta època marcada pel canvi climàtics, les guerres i les pandèmies, perquè ja es veu que els sàpiens no tractem bé la Terra”.

Visites escolars a jaciments, el germen d’aquest volum il·lustrat? Després d’estudiar Magisteri a Lleida i Història de l’Art a la Universitat de Barcelona, Teresa Sans es va dedicar durant més de quatre dècades a l’ensenyament a Primària. Precisament, les visites al capdavant de grups escolars a jaciments arqueològics van marcar la seua passió per la prehistòria i la van animar a escriure aquest llibre.

El volum compta amb il·lustracions d’Allan Martin, així com fotografies de jaciments catalans. De fet, els ajuntaments d’aquests enclavaments –com el de Camarasa– ja s’han interessat per vendre el llibre, que l’autora també distribuirà a Lleida.

tracking