SEGRE

CINE HISTÒRIA

Records de cine a Anglesola

Cal Marina commemora els noranta anys de la projecció en aquest local de la primera pel·lícula sonora || Exposició demà de material i fotografies de l'època

El matrimoni Antoni Ruera i Anna Casteràs i la seua filla, Diana Ruera, vora un projector de Cal Marina.

El matrimoni Antoni Ruera i Anna Casteràs i la seua filla, Diana Ruera, vora un projector de Cal Marina.CAL MARINA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anglesola recordarà aquest dissabte els noranta anys de la projecció de la primera pel·lícula de cinema sonor a Cal Marina d’aquesta localitat de l’Urgell, just un 13 d’agost del 1932, jornada que també va coincidir en dissabte. Diana Ruera, una de les responsables de l’establiment –que funciona des de fa anys com a bar-restaurant–, va explicar ahir que “casa nostra ha estat durant molt temps un centre d’interès cultural i ara històric d’Anglesola i de l’Urgell, i per aquesta raó volem donar-la a conèixer al territori”. Per commemorar l’efemèride, demà a partir de les 10.00 hores organitzaran diferents activitats, entre les quals destaca una exposició d’objectes, documentació i fotografies antigues, tot inèdit.

Els visitants podran veure una ràdio gramola, un tocadiscs Ariston que funcionava amb discos de cartró perforat, el projector, llistes dels socis del cine de l’època, fotografies.. El moment més esperat serà la projecció d’un curt de cine mut amb l’acompanyament de piano en directe a càrrec del músic de Castellserà David Pradas. Ruera va avançar que l’audiovisual, d’uns deu minuts, recopila fragments de tres films: Sherlock Jr., de Buster Keaton (1924), La quimera de l’or, de Charles Chaplin (1925) i La mansió encantada, de Harold Lloyd (1920).

Si bé a Cal Marina saben quan van començar a projectar cine sonor, el dia 13 d’agost del 1932, no han pogut trobar documentació de quan van iniciar-se les projeccions de cine mut, tot i que Ruera va afirmar que, segons alguns indicis, “ja va ser a començaments del segle XX”. L’objectiu de la família és seguir investigant per poder completar la història del cine a Anglesola. La mare de Diana Ruera, Anna Casteràs (al capdavant de Cal Marina), va recordar que va ser ella la que va vendre l’última entrada del local de cine ja fa quaranta-tres anys, el 1979.

La seua filla va comentar que van saber que el cine sonor va arribar a Cal Marina el 1932 de “casualitat”: “Un amic ens va demanar informació per a un documental i fa un mes, el meu pare, Antoni Ruera [net del promotor del cine a Anglesola], va fer la cronologia i vam veure que aquest agost es complien nou dècades.”.

tracking