SEGRE

COMERÇ COL·LAPSE

Un error de distribució deixa les llibreries catalanes sense llibres

Retards de setmanes per servir les obres de lectura d'escoles i instituts

Dos joves, aquesta setmana a la llibreria Caselles de Lleida davant d’un expositor de novetats literàries.

Dos joves, aquesta setmana a la llibreria Caselles de Lleida davant d’un expositor de novetats literàries.JORDI ECHEVARRIA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“En la meua vida mai havia viscut una situació com aquesta”, assegura amb enuig Jordi Caselles, el responsable de la històrica llibreria Caselles de Lleida. I és que des de finals de juliol un error logístic gegantí en l’empresa distribuïdora més gran de llibres de Catalunya ha sembrat el caos a les llibreries catalanes: les peticions de llibres de fons i reposicions no acaben d’arribar mai i les novetats d’aquest inici de curs, amb comptagotes i amb retard. Tot va començar quan a començaments d’any es va materialitzar la fusió entre dos de les principals distribuïdores catalanes, Àgora i Les Punxes, per crear la firma Entredos, amb un nou magatzem a la Granada del Penedès de 25.000 metres quadrats (el doble de capacitat) i amb l’objectiu d’augmentar els 76 milions d’euros de facturació anual de les dos empreses.

El trasllat efectiu de llibres es va dur a terme durant el mes d’agost i, malgrat totes les mesures previstes de semirobotització i digitalització, un enorme error logístic ha provocat que no acabin d’arribar els exemplars a les llibreries catalanes. “Crec que han mogut deu milions de llibres d’un costat a l’altre i ara no els troben”, resumeix de forma irònica Raquel Fontedra, de la llibreria la irreductible de Lleida. “Ens demanen llibres de text de les escoles i instituts i no sabem quan arribaran”, afegeix.

Caselles lamenta que “els clients ens demanen títols de fons, per exemple La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, o Marina de Carlos Ruiz Zafón, perquè els seus fills els necessiten per a l’institut i no els podem servir a temps. I tampoc els podem dir quan arribaran. No ho sabem.

La situació és més que crítica i ens sap molt greu perquè d’aquesta manera no podem oferir el servei que hauríem de donar als nostres clients”. Quant a les novetats, sembla que hi ha més sort. “Les han de tenir més controlades, encara que arriben amb retard.

Al llac, de Maria Barbal, havia d’estar a les llibreries el 30 d’agost però no ens en van arribar exemplars fins a principis de setembre”, comenta Fontedra. Moltes editorials també s’han vist afectades, però no Pagès Editors (amb distribuïdora pròpia, Nus de Llibres) ni Fonoll, que treballa amb la firma Midac.

Doble torn de la distribuïdora per “recuperar-se en quinze dies”

Davant l’allau de crítica del sector, l’empresa distribuïdora Entredos Logístics va anunciar aquesta setmana que ha doblat torns de treball per començar a normalitzar la distribució de llibres de fons i que preveu tenir el servei recuperat en un període de 15 dies.

A més de crear un torn de nit, ha augmentat la dotació dels torns de matí i tarda i es treballa les 24 hores per solucionar els retards. L’empresa va admetre en un comunicat problemes en la integració i automatització dels processos i va lamentar l’afectació a la majoria de llibreries. Va explicar que en un primer moment va afectar un gran nombre de títols, però que va poder solucionar la distribució de novetats i que treballa a solucionar la dels de fons.

Entredos distribueix els segells del Grup 62 i Enciclopèdia Catalana, Anagrama, Club Editor, Quaderns Crema o Galàxia Gutenberg, entre molts d’altres.

tracking