SEGRE

BELLES ARTS RECONEIXEMENT

Medalla nacional a França per a l'artista lleidatà Joaquín Ureña

Distinció honorífica de la societat acadèmica Arts, Ciències i Lletres de París

El pintor lleidatà Joaquín Ureña, ahir en una de les sales del seu taller de treball.

El pintor lleidatà Joaquín Ureña, ahir en una de les sales del seu taller de treball.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de fa més de tres dècades, el pintor lleidatà Joaquín Ureña ha anat atresorant diversos premis i reconeixements per tot Espanya gràcies a les seues singulars aquarel·les de gran format. Ara, per primera vegada, la distinció a la seua obra arriba des de l’estranger. El proper 16 d’octubre, Ureña rebrà una de les medalles honorífiques que atorga cada any la societat acadèmica Arts, Ciències i Lletres de París, una institució fundada el 1915 que té com a vocació el reconeixement internacional i la promoció de persones que pel seu talent i la seua tasca excel·leixen en el món cultural en els àmbits artístic, literari i científic.

El pintor lleidatà, que va rebre la setmana passada la comunicació de la medalla, està exultant davant d’“un reconeixement inesperat, que m’anima a continuar pintant i a fer-ho cada vegada millor”. Ureña va explicar ahir que se sent “molt honrat, ja que aquesta institució acadèmica francesa atorga cada any diversos guardons a personalitats culturals de països d’arreu del món”. I ho fa a més en el marc d’un sopar de gala que se celebra amb tota l’esplendor de forma itinerant per la capital francesa.

En aquesta ocasió, l’artista lleidatà rebrà la medalla en un acte a l’Hotel InterContinental-París Le Grand, un sumptuós edifici monumental davant l’Òpera Garnier, inaugurat el 1862 per l’emperadriu Eugènia, dona de Napoleó III. El pintor, a punt de complir 76 anys, segueix amb una agenda professional farcida de compromisos. Avui mateix pintarà en directe en l’entrega del Premi Alfons de Borja, d’Alumni Universitat de Lleida.

De fet, la seua aquarel·la forma part d’aquest premi honorífic. Demà mateix viatjarà a Almeria –residència que alterna al llarg de l’any amb Lleida–, on el Museu d’Art Contemporani de la ciutat li ha demanat algunes de les seues singulars escultures de figures humanes en cartolina. I té l’encàrrec per portar a Pamplona pròximament altres d’aquestes peces.

Al desembre tampoc faltarà a la tradicional exposició col·lectiva nadalenca d’Indecor a Lleida. “A veure si ara tinc la sort d’exposar a París per ampliar així horitzons”, va afirmar il·lusionat. Després de la seua exposició l’any passat a Andorra, l’any que ve podria tornar a França. “El director de l’Institut Cervantes de Tolosa està interessat en la meua obra i vol organitzar una mostra”, va revelar Ureña.

tracking