SEGRE

EXPOSICIÓ FOTOGRAFIA

La Lleida del 1939 inèdita

La Universitat de Lleida exhibeix demà per primera vegada fotos de la ciutat acabada de caure per la Guerra Civil || Fetes per un soldat de la Legión Cóndor

Imatge de la Lleida devastada el gener del 1939, amb el pont Vell sobre el Segre destruït.

Imatge de la Lleida devastada el gener del 1939, amb el pont Vell sobre el Segre destruït.FONDO FOTOGRÁFICO UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 24 instantànies inèdites de la ciutat de Lleida de principis del 1939, quan les tropes nacionals van ocupar el marge esquerre del Segre en el principi del final de la Guerra Civil, es podran veure a partir de demà per primera vegada en una exposició a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.

Es tracta de fotos fetes per un membre de la Legión Cóndor, la força armada enviada per Hitler per ajudar el dictador Franco. La mostra Gener de 1939. Lleida vista per un combatent de la Legió Còndor, que podrà visitar-se fins al 30 de novembre, forma part del cicle Guerra, exili i memòria, organitzat per la Universitat d’Estiu de la UdL com a celebració aquest estiu de la 30 edició.

Les imatges, que pertanyen al fons fotogràfic de la UdL gràcies a una donació, s’exposaran reproduïdes en lones de gran format a la planta baixa del Rectorat. El cicle es completarà amb tres conferències els dies 18 d’octubre, a càrrec del filòleg Luis A. Esteve, i 9 i 10 de novembre a càrrec del documentalista francès Marc Weymuller. Esteve, membre del Grup d’Estudis de l’Exili Literari Espanyol de la UAB, parlarà de la vida i obra de Manuel Andújar, que va viure a Lleida des dels inicis de la Guerra Civil i fins a l’ocupació franquista de la ciutat, de la qual va ser en aquella època regidor pel PSUC i redactor i director del diari UHP, abans de partir cap a l’exili mexicà.

Per la seua part, Weymuller recordarà les figures de Manuel Magro i de la seua filla Armonia. Magro, dirigent de la CNT, va ser alcalde de Lleida des d’octubre del 1937 fins a l’ocupació franquista, a més de director del diari Acracia.

tracking