SEGRE

INVESTIGACIÓ GUARDONS

Premis Serra d'Or amb accent lleidatà

Mariona Lladonosa, professora de la UdL, i el seu pare, Manel Lladonosa, catedràtic d'Història, van aconseguir el d'Humanitats || Jesús Burgueño, catedràtic de Geografia, el de Ciència

Premis Serra d'Or amb accent lleidatà

Premis Serra d'Or amb accent lleidatàÒSCAR BARDAJÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos dels tres premis Crítica Serra d’Or de Recerca se’ls ha emportat aquest any professorat de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida (UdL). Es tracta de la professora del departament de Geografia i Sociologia Mariona Lladonosa, guardonada amb el seu pare, el catedràtic d’Història i exprofessor de la UdL Manel Lladonosa, i del catedràtic de Geografia Jesús Burgueño. El premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2022 Humanitats ha estat per a Una cultura per al poble.

El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977)(Grup Enciclopèdia), de Mariona Lladonosa Latorre i Manel Lladonosa Vall-llebrera. El jurat ha escollit aquesta obra per l’anàlisi exhaustiva del que va representar el Congrés, un resum molt “assenyat” dels diferents continguts i una anàlisi valorativa molt ben escrita. “L’obra és un estudi del moviment civil que va suposar en els inicis de la Transició l’anomenat Congrés de Cultura Catalana.

Ens va cridar l’atenció que, encara que va ser una de les mobilitzacions més importants dels anys 70 a nivell cultural per a Catalunya, ha passat molt desapercebut”, va explicar a SEGRE Mariona Lladonosa. “Aquest premi és el doble d’especial i significatiu, ja que, a més d’un reconeixement a la nostra investigació, és un premi aconseguit amb el meu pare”, va afegir. D’altra banda, Jesús Burgueño és el coordinador de La nova geografia de la Catalunya postcovid (Institut d’Estudis Catalans), obra que es va endur el premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Ciències.

El jurat, format per Montserrat Bacardí, Jordi Casassas, Joandomènec Ros, Margalida Tomàs i Francesc Vilanova, va destacar la seua “visió polièdrica sobre com es presenta el segle XXI per a Catalunya, amb totes les oportunitats i les amenaces que la pandèmia, el canvi climàtic i la resta de crisis suposen per al país. Es tracta d’un llibre coral més enllà dels aspectes geogràfics”, van afegir. L’obra, que reuneix aportacions de seixanta-sis experts, es completa amb uns seixanta mapes realitzats pel Servei de Cartografia i SIG de la UdL.

Reconeixements en literatura i arts escèniques

En l’apartat de Literatura i Assaig van ser premiades en Novel·la, L’aigua que vols, de Víctor Garcia Tur; en Poesia, Vent a la mà, de Carles Dachs. En Arts Escèniques, l’obra d’Òscar Intente La idea d’Europa, de George Steiner, va aconseguir el premi al muntatge teatral 2022. D’altra banda, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el premi Crítica Serra d’Or 2022 Infantil va ser per a Espècies extraordinàries, amb text de Salvador Comelles i il·lustració de Christian Inaraja, i en Juvenil a la Col·leció Petit Sàpiens, d’Ara Llibres.

Premis Serra d'Or amb accent lleidatà

Premis Serra d'Or amb accent lleidatàÒSCAR BARDAJÍ

tracking